latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:01 ⇒ 08:41 | Autor: SRNA

Pale: "Filmoteka" posvećena Špancu Pedru Almodovaru

Na Palama će danas i sutra biti organizovana "Filmoteka" posvećena čuvenom španskom režiseru Pedru Almodovaru, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.
Kinoteka Srpske -
Kinoteka Srpske

Publika na Palama danas će moći da pogleda film "Žene na ivici nervnog sloma" iz 1988. godine, koji istražuje temu ženske emocionalne snage i ludila u licu napetosti.

- Žene u ovom filmu su predstavljene kao složene, snažne ličnosti koje se bore sa svojim strastima i strahovanjima. Almodovar kombinuje humor i dramu, stvarajući kontrast između komičnih elemenata i dubokih emocionalnih konflikata - navodi se u saopštenju.

Druge večeri na programu je film "Sve o mojoj majci" iz 1999. godine.

U saopštenju se navodi da se film bavi složenim aspektima porodice, identiteta i rodne dinamike gdje Almodovar ističe važnost žena u životu jedne osobe, ali i odnosa između majke i sina.

Oba filma Pedra Almodovara predstavljaju značajna djela u svjetskoj kinematografiji, ne samo po svojim temama, već i po stilu i inovacijama.

Almodovar u oba djela uspijeva da kombinuje humor i tragediju, ostavljajući gledaoce u dubokom razmišljanju o ljubavi, gubitku i identitetu.

Prikazivanje filmova je u Kulturnom centru Pale, a ulaz je slobodan.