latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:16 ⇒ 09:32 | Autor: RTS

Mađarski predsjednik Tamaš Šujok stiže u Beograd, svečani doček ispred Palate "Srbija"

Predsjednik Mađarske Tamaš Šujok boravi u posjeti Srbiji. Nakon sinoćne posjete Paliću, mađarski predsjednik stiže u Beograd, gdje će ga dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Biće priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", nakon čega će uslijediti sastanak dvojice predsjednika.
Tamaš Šujok (Foto: EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI) -
Tamaš Šujok (Foto: EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI)

Predsjednik Mađarske Tamaš Šujok stigao je u posjetu Srbiji sinoć. Na Paliću se sastao sa predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom, gdje su razgovarali o pitanjima nacionalne politike, o srpsko-mađarskim odnosima, o radu i daljim ciljevima SVM-a.

      View this post on Instagram

A post shared by Dr. Pásztor Bálint (@drpasztorbalint)

Prema današnjem programu posjete, ceremonija svečanog dočeka mađarskog predsjednika ispred Palate Srbije predviđena je u 9.00 časova, poslije čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsjednika, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je ranije iz Predsjedništva.

Oko 10.25 časova predviđene su i izjave za medije Vučića i Šujoka.

Dvojica predsjednika će oko 15.00 časova posjetiti Čurug, gde će položici vijence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sjećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko-mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vijence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu. "Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snježne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Tokom posjete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsjednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.