latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:20 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Advokati u Srpskoj prekidaju štrajk - prihvaćen minimum zahtjeva (VIDEO)

Advokatska komora Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske postigli su dogovor za povećanje tarifa i isplatu dugovanja, zbog čega bi trebalo doći do prekida štrajka advokata koji zastupaju po službenoj dužnosti.
Dalibor Mrša, gost Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Dalibor Mrša, gost Јutarnjeg programaFoto: RTRS

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša kaže da su sa Ministarstvom pravde uspjeli postići sporazum te da je povećanje vrijednosti boda s dvije na tri marke bio minimum zahtjeva advokata kada je u pitanju nova tarifa, jer se ona nije mijenjala 20 godina.

Dodaje da je Ministarstvo pravde obezbijedilo i sredstva za isplatu zaostalih dugovanja te pripremilo tekst memoranduma koji će ići u proceduru potpisivanja.

Mrša je u našem Јutarnjem programu najvaio da će se 1. novembra održati Skupština Advokatske komore, a da od ponedjeljka, 4. novembra, mogu očekivati primjenu odluke te povratak advokata u sudnice Republike Srpske.

Obustava rada trajala je duže nego što smo očekivali - dodao je Mrša.

Advokatska komora Republike Srpske donijela je ranije odluku o obustavi rada zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva za promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde Republike Srpske, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.