latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:44 ⇒ 08:46 | Autor: TANЈUG

Hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o izraelskom napadu na Iran

Savjet bezbjednosti UN danas će održati hitno zasjedanje na zahtjev iranske misije zbog izraelskog napada na Iran u noći između petka i subote, saopštila je u nedjelju švajcarska predstavnica, koja trenutno predsjedava vijećem SB UN.
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Švajcarska misija pri UN saopštila je da je sastanak zatražio Iran uz podršku Alžira, Kine i Rusije, prenosi Rojters.

Ranije danas iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči ponovio je u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu poziv za sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN i poručio da Iran zadržava pravo da odgovori na izraelsku "zločinačku agresiju".

Zakazivanje hitne sjednice SB UN zbog izraelskog napada na Iran u subotu je zatražila iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

Izraelska vojska napala je Iran u noći između petka i subote. Tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, a poginula su četiri vojnika.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.