latinica  ћирилица
28/10/2024 |  08:56 ⇒ 08:57 | Autor: RTS

Štrbac: Amerika nam je dala slučaj na tacni, Mrndžiću zbog zločina nad Srbima da se sudi u BiH

Nakon što je Kemal Mrndžić osuđen u Americi zbog uloge u ratnom logoru u Čelebićima, predsjednik dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac za RTS očekuje da će protiv njega organi gonjenja na području BiH otvoriti istragu, kao i da će mu biti suđeno zbog zločina nad srpskim zatvorenicima.
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Dopisnik RTS-a iz Čikaga Aleksandar Žigić kaže da će Mrndžiću kazna biti izrečena u januaru, a da srpska zajednica ocjenjuje da je pravda spora, ali dostižna.

Sud u američkoj saveznoj državi Masačusets je proglasio krivim Kemala Mrndžića zbog uloge u progonu, mučenju i ubistvu srpskih zatvorenika u ratnom logoru Čelebići u BiH 1992. godine, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Mrndžić, bivši nadzornik logora u Čelebićima, uhapšen je u Bostonu 17. maja 2023. godine. 

U ovom trenutku je u pritvoru u Bostonu, imovina mu je blokirana, a porodica je u fazi deportacije.

Dopisnik RTS-a iz Čikaga Aleksandar Žigić izjavio je za RTS da je reakcija srpske zajednice u Čikagu pozitivna, te da kažu da je vrijeme da se čuje istina, kao i da je pravda spora, ali dostižna.

Prema njegovim riječima, mediji prenose da će Mrndžiću 22. januara biti izrečena kazna, koja može da bude i do 30 godina zatvora i do miliona dolara.

Red je na organe gonjenja u BiH

Gostujući u Јutarnjem programu RTS-a Štrbac je rekao da ga fascinara što se u izvještaju kaže da je Mrndžić osuđen zbog lažnih izjava prilikom apliciranja za ulazak u SAD da nije bio u ratu, ali ne i zbog zločina u Čelebićima.

- Kada se sve zbroji, zbog lažnih izjava mogao bi da dobije kaznu od toliko godina zatvora. Bio im je dovoljan povod da se lažno predstavljao. Očekujem da će organi gonjenja krivičnoga na području BiH otvoriti istragu protiv njega, te da će ga procesuirati, kao i da će mu biti suđeno za zločin u Čelebiću - kaže Štrbac.

Prema njegovim riječima, Amerikaci nam na tacni serviraju slučaj, jer su to propustili poslije rata da učine istražitelji Haškog tribunala.

- Očekujem i da će drugi ljudi koji su činili zločine biti otkriveni širom svijeta, po bilo kom osnovu i da će im se suditi gdje su zločin počinili - kaže Štrbac.

Podsjetimo, sud u Bostonu proglasio je krivim Kemala Mrndžića, bivšeg nadzornika logora Čelebići u kojem su zatvoreni i mučeni srpski civili, za zavjeru sa ciljem prikrivanja svog učešća u zločinima tokom rata u BiH i za davanje lažnih izjava sa ciljem dobijanja statusa izbjeglice u SAD, a nakon toga i američkog državljanstva, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde.