latinica  ћирилица
28/10/2024 |  09:03 ⇒ 09:08 | Autor: RTS

Bira se novi vlasnik Zlatne lopte - Vinisijus najveći favorit

Ceremonija dodjele Zlatne lopte "Frans fudbala" za sezonu 2023/24. biće održana u Parizu.
Zlatna lopta (Foto: EPA/VALERIANO DI DOMENICO) -
Zlatna lopta (Foto: EPA/VALERIANO DI DOMENICO)

Biće to 68. put da francuski list dodjeljuje svoju prestižnu nagradu, a po treći put u istoriji da se priznanje odnosi na takmičarsku, a ne kalendarsku godinu.

Trofej se dodjeljuje na osnovu tri kriterijuma – individualni nastup, kolektivni nastup i rekord igrača. Takođe se posmatra karakter igrača u odlučujućim trenucima utakmica, kao i njegov osjećaj za fer-plej.

Ceremonija će biti održana u pariskom pozorištu "Šatle", a jedan od domaćina biće legendarni napadač Didije Drogba.

Pored Zlatne lopte biće dodijeljene i nagrade za najboljeg golmana, strijelca i najboljeg mladog fudbalera. Iste nagrade dodjeljuju se i u ženskoj konkurenciji.

Kandidati za prestižnu nagradu

Među ovogodišnjim favoritima za osvajanje Zlatne lopte nalaze se Vinijijus Žunior, Kilijan Mbape i DŽud Belingem, dok bi iznenađenje mogao da priredi Rodri.

Najveće šanse daju se upravo Vinisijusu, koji se partijama u prethodnom periodu izdvojio kao prvi favorit.

Na listi se nalaze još četiri igrača Reala iz Madrida - Antonio Ridiger, Federiko Valverde, Dani Karvahal i nedavno penzionisani Toni Kros, kao i tri igrača Mančester sitija - Erling Holand, Ruben Dijaš i Fil Foden.

Arsenal takođe ima četiri predstavnika - Deklan Rajs, Martin Odegard, Bukajo Saka i Vilijam Saliba, a među nominovanima je i golman Aston vile Emilijano Martinez.

Hakan Čalhanoglu i Lautaro Martinez predstavljaju Inter, a Hari Kejn je jedini igrač Bajerna na listi.

Odlične igre na Evropskom prvenstvu učinile su da među kandidatima budu Lamin Јamal, Niko Vilijams i Dani Olmo.

Igrači koji mogu da budu ponosni na nominacije, ali koji imaju najmanje šanse za osvajanje su Granit DŽaka, Florijan Virc, Ademola Lukman, Alehandro Grimaldo, Kol Palmer, Vitinja, Mats Humels i Artem Dovbik.

Kratak istorijat

Zlatna lopta dodjeljuje se od 1956. godine, kada je novinar "Frans fudbala" Gabrijel Ano zamolio svoje kolege da glasaju za najboljeg fudbalera godine.

Prevashodno je bilo moguće glasati samo za evropske igrače koji nastupaju u Evropi, što je promenjeno tek 1995. godine.

Prvi dobitnik bio je engleski reprezentativac Stenli Metjuz, dok je prethodne godine najviše glasova dobio Lionel Mesi.

Mesi je i rekorder, sa osam osvojenih nagrada, dok je na drugom mjestu Kristijano Ronaldo sa pet priznanja, ali i 18 nominacija, što je najviše u istoriji.

Što se srpskih fudbalera tiče, najbliže osvajanju je došao sadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan DŽajić, koji je 1968. godine završio kao treći iza Bobija Čarltona i DŽordža Besta.