latinica  ћирилица
28/10/2024 |  10:22 ⇒ 10:32 | Autor: TANЈUG

Nju Delhi: Kvalitet vazduha drastično pogoršan proteklih dana (VIDEO)

Kvalitet vazduha u indijskoj prestonici Nju Delhiju drastično se pogoršao proteklih nekoliko dana, pokazuju rezultati najnovijih mjerenja.
Zagađenost vazduha u Nju Delhiju (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Zagađenost vazduha u Nju Delhiju (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Nivo zagađenja bio je protekle sedmice veći na nekoliko lokacija u gradu za 25 do 30 puta od limita koji je kao bezbijedan po zdravlje odredila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenio je Bi-Bi-Si.

Eksperti su upozorili da će se situacija narednih dana još pogoršati zbog vremenskih prilika, korišćenja petardi i vatrometa za vrijeme praznika Divali u četvrtak, kao i paljenja usijeva u susjednim indijskim državama Pundžab i Harijana.

Delhi i nekoliko sjevernih indijskih gradova bilježe ekstremne nivoe zagađenja svake godine između oktobra i januara, što dovodi do poremećaja poslovanja i zatvaranja škola i kancelarija.

Nivo sićušnih čestica, poznatih kao PM 2.5 koje mogu da prodru duboko u pluća i izazovu niz oboljenja danas je dostigao čak 350 mikrograma po kubnom metro u nekim područjima, pokazuju podaci sa vladinog sajta Safar.

Prema tom sajtu, kvalitet vazduha se označava kao veoma loš kada je taj nivo između 300 i 400 mikrograma, a ekstremno loš kada dostigne 400 do 500 mikrograma.

Vlada Nju Delhija je primenila Akcioni plan za borbu protiv zagađenja kojim se zabranjuju sve aktivnosti tokom kojih se upotrebljavaju ugalj i drva za ogrijev, kao i upotreba generatora na dizel osim kod hitnih službi.

Gradske vlasti su upozorile stanovnike da ne izlaze napolje koliko god je moguće , a takođe su ograničile građevinske radove na otvorenom.

Vlasti su istovremeno apelovane na građane da koriste javni prevoz kako bi se smanjila količina izduvnih gasova od vozila.