latinica  ћирилица
28/10/2024 |  10:56 ⇒ 10:57 | Autor: RTS

Vučić: Saradnja sa Mađarskom na najvišem nivou; Šujok: Srbija da što prije bude uđe u EU

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Mađarska imaju sveobuhvatnu saradnju u više oblasti, kao i da su odnosti te dvije zemlje na najvišem istorijskom nivou. Predsjednik Mađarske Tamaš Šujok, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, izjavio je da će njegova zemlja učiniti sve da što prije Srbija postane punopravna članica EU.
Aleksandar Vučić i Tamaš Šujok (foto:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Aleksandar Vučić i Tamaš Šujok (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Predsjednik Mađarske Tamaš Šujok izjavio je da će njegova zemlja učiniti sve da Srbija što prije postane punopravna članica Evropske Unije.

- Srbiju posmatramo ne samo kao strateškog partnera, već kao i iskrenog prijatelja. Učinićemo sve da Srbija postane punopravna članica EU i želimo da doprinesemo tome - rekao je Šujok na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se ispuni obećanje članstva Zapadnog Balkana koje je dato prije 20 godina.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Šujok je, takođe, istakao saradnju Srbije i Mađarske po pitanju energetike.

- Nema u Mađarskoj energetske bezbjednosti bez Srbije, kao što i u Srbije nema energetske bezbjednosti bez Mađarske. Upućeni smo jedni na druge - napomenuo je mađarski predsjednik.

Istakao je, istovremeno, i da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju po pitanju izgradnje železnice između Beograda i Budimpešte.

- Učinićemo sve što i da se ubrza prelazak iz Srbije preko naše granice, otvaranjem novih prelaza - ukazao je Šujok, koji je zahvalio Srbiji na poštovanju prava mađarske manjine koje, kaže, žive u stabilnom okruženju.

Vučić: Sveobuhvatna saradnja Srbije i Mađarske

Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom istorije, rekao je predsjednik Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom.

Zahvalio je Mađarskoj na podršci na evropskom putu.

Istakao je da je Mađarska sa 13 trgovinskog partnera postala četvrti trgovinski partner Srbiji.

Zahvalio se na projektima koje je Mađarska uradila sa Srbijom.

- Želim da izrazim nadu da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Subotica - Budimpešta, biti potpisan ugovor između četiri zemlje, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Grčke - rekao je Vučić i dodao da će češki premijer za dva-tri dana biti u Srbiji.

Napomenuo je da se Srbija i Mađarska imaju sveobuhvatno povezivanje u više oblasti.

- Što se gasa tiče, mi ćemo i dalje biti pouzdan partner Mađarskoj. Želimo i zajedničku berzu električne energije. Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje Srbije i Mađarkse. Kada budemo imali brzu prugu. Pravimo mega projekat za Horgoš-Reske - rekao je Vučić i istakao posebnu ulogu Saveza vojvođanskih Mađara.

Vučić je naglasio da Srbija i Mađarska imaju politiku poštovanja, prijateljskog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa.

- Za nas je SVM most prijateljstva i bratstva Srbije i Mađarske - naveo je Vučić.

Napomenuo je da je sa gostom razgovarao i o ratu u Ukrajini, kao i o izborima u SAD.