latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:19 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

Košarac: Predstavnici "trojke" svakodnevno dokazuju da su igrači pojedinih zapadnih ambasada

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministra Staša Košarac izjavio je da predstavnici "trojke" svakodnevno dokazuju da su igrači američkog ambasadora Majkla Marfija, Kristijana Šmita i pojedinih zapadnih ambasada, čije zahtjeve bespogovorno ispunjavaju, a sve s ciljem da naštete Republici Srpskoj.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je rekao da je posljednji u nizu primjera istup Edina Forte u kojem priziva nove američke sankcije, potvrđujući da je "trojka" stoprocentno kaparisana od Marfija i američkog uticaja.

On je ukazao da je indikativno da predstavnici "trojke" uporno stavljaju metu na čelo zvaničnicima Srpske, iznoseći lažne i gnusne optužbe na račun Srpske.

- Umjesto da energiju usmjere na unutrašnji dogovor sa legitimno izabranim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, "trojka" snagu usmjerava na pokornost i poniznost Marfiju, Šmitu i plejadi nedobronamjernih stranaca, kako bi zadovoljili potrebe koje oni mapiraju u BiH - naglasio je Košarac za Srnu.

Pod patronatom svojih mentora sa Zapada, istakao je Košarac, "trojka" svaki put odustaje od bazičnog dogovora domaćih političara.

- Pozivi na sankcije su proizvod njihove podle politike u kojoj iznose neistine o procesima u BiH na način da Srpsku kvalifikuju kao glavnog kočničara, posebno kada je riječ o EU integracijama. Pri tome, "trojka" redovno prećuti činjenicu da je Plan rasta blokiran upravo zbog problema u FBiH, odnosno njihove nesposobnosti i nemogućnosti da postignu dogovor sa SDA - rekao je Košarac.

Umjesto da se bave rješavanjem problema u FBiH i otkoče procese u vezi sa Planom rasta, naglasio je Košarac, Forto i drugi predstavnici "trojke" mantraju o nepostojećem ruskom malignom uticaju, problematizujući prisustvo predsjednika Srpske Milorada Dodika na Samitu BRIKS-a u Kazanju.

Da ironija bude veća, dodao je on, Forto kaže kako "ključni akter iz BiH ide u Rusiju na konsultacije"'.

- Forto koji po pamet redovno ide u SAD i američku Ambasadu u Sarajevu! Da nije tužno, bilo bi smješno! Dovoljno je samo da vidimo njegovo priznanje kako je u Vašingtonu zagovarao "početak pregovora o davanju pod koncesiju Aerodoma Sarajevo, možda i Mostara", što je bio zahtjev koji je Marfi isporučio Vladi FBiH. Toliko od autonomnoj politici "trojke" i priči ko ide kod koga na konsultacije - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, dodatni paradoks je u tome što se Forto na proputovanju u SAD predstavljao kao zamjenik guvernera BiH u Svjetskoj banci, a činjenica je da Predsjedništvo BiH nije na prijedlog Savjeta ministara utvrdilo predstavnike BiH u međunarodnim finansijskim institucijama.

- Toliko i o poštovanju institucija "države", čije interese navodno štiti - konstatovao je Košarac, reagujući na izjavu Forte da SAD pripremaju nove sankcije za one koji, kako kaže, ruše ustavni poredak BiH.