latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:25 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

"Magla u rukama" najviše priznanje na manifestaciji Filmsko bdenje duše (VIDEO)

Film "Magla u rukama" reditelja Milane Majar u produkciji RTRS-a nagrađen je tradicionalnim priznanjem "Bdenje Јakova Orfelina", najvišim priznanjem "Filmskog bdenja duše", manifestacije dokumentarnih i kratkometražnih filmova koji tretiraju najšire područje istorije, kulture i duhovnosti Srbije koja se održava u Sremskim Karlovcima.
"Magla u rukama" -
"Magla u rukama"

Film govori o tragičnoj sudbini posljednjeg banjalučkog boema - književnika Đure Damjanovića.

U filmu su utkani fragmenti njegove pripovjedačke proze, a kroz kazivanja njegovih prijatelja i kolega oživiljen je lik jednog od velikana srpske književnosti 20. vijeka.

Njihovo sjećanje na Đuru Damjanovića ne otkriva samo vrsnog književnika, već i čovjeka sa snažnim osjećajem za pravdu i empatiju.

Upečatljivost njegovog jezičkog stila pažljivo je uklopljeno u scene koje rekonstruišu značajne trenutke iz njegovog života.

Film je nagrađen s tri priznanja na filmskom festivalu "Art fest", koji je održan u 16 gradova Srpske i Srbije.

Žiri je izdvojio još četiri filma koji su, po njihovim kriterijumima, odskočili od ostalih: "Čangalović" autorake Nade Savić, u produkciji "Besnih slika" iz Beograda, "Buntovnik s razlogom" autora Srđana Stojanovića, u produkciji "Film i ton" iz Beograda, "Kamen drvenog snevača" autora Nebojše Ilića-Ilketa, u produkciji "Јug filma" iz Vlasotinca i "Naš doktor, pisac" autora Boška Milosavljevića, u produkciji Milana Kićevca i Boška Milosavljevića iz Beograda.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je projekcijom filma "Milosrdni anđeo nad Novim Sadom", autora Srđana Ilića, predsjednika Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine.

Ovom projekcijom obilježeno je četvrt vijeka od NATO bombardovanja.

Pored ovog značajnog ostvarenja, publika je imala priliku da pogleda i film "(Ne)zaboravljeni", koji su realizovali Srđan Ilić i Miodrag Bata Petrović, a koji govori o srpskom logoru i groblju u Slovačkoj.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala bio je film Gorana Vukčevića posvećen preminulom čuvaru srpskog groblja u Solunu, Đorđu Mihajloviću.

18. Filmsko bdenje duše održano je u Sremskim Karlovcima od 24. do 27. oktobra