latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:59 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Okrugli sto - Geopolitička situacija i faktor BRIKS-a

Okrugli sto o situaciji na Balkanu u novoj geopolitičkoj realnosti, u okviru kojeg će biti predstavljena kolektivna monografija "Dugi odjek 1999".
Snimak ekrana (foto: pressria.ru) -
Snimak ekrana (foto: pressria.ru)

Učesnici okruglog stola su šef Rosotrudničestva Evgenij Primakov, direktor Centra za mediteranske studije Nacionalnog istraživačkog univerziteta Viša škola ekonomije, šef Katedre za crnomorsko-mediteranske studije Instituta Evrope Ruske akademije nauka Ekaterina Entina,  zamjenik direktora Ekonomskog instituta Ruske akademije nauka za naučni rad Mihail Lobanov, viši naučni saradnik Odjeljenja za istoriju istočne Evrope poslije Drugog svjetskog rata Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Nikita Bondarev.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin učestvovali su od 22. do 24. oktobra na samitu BRIKS-a u Kazanju, što je bezuslovna potvrda viševektorske politike dvije balkanske republike determinisani prije svega njihovim nacionalnim interesima i istorijskim pamćenjem.

Prije 25 godina civilna infrastruktura i civili Savezne Republike Јugoslavije bili su pod zločinačkim vazdušnim udarima NATO-a.

Ali ni bombardovanje, ni narednih 25 godina sistematskih napora Zapada u cilju zaborava šta se dogodilo i uključivanja Srbije u svoju orbitu nisu dali željene rezultate: srpsko društvo nije oprostilo Zapadu, srpska privreda je prilično čvrsto na nacionalnom osnovu.

Uprkos zapadnim pritiscima i zahtjevima za uvođenje antiruskih sankcija, Rusija ostaje jedan od ključnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a Republika Srpska, kao dio BiH, ne dozvoljava da BiH zvanično uvede sankcije Rusiji, trošeći Ruski energetski resursi i proizvodi u tranzitu iz Srbije.