latinica  ћирилица
28/10/2024 |  12:22 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Vulin: BRIKS ne uslovljava Beograd i probudio je nadu da je pravedan svijet moguć

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je predvodio srpsku delegaciju na Samitu BRIKS-a u Kazanju, poručio je da je ova organizacija probudila nadu da je pravedan svijet moguć, kao i vjeru u to da velike sile mogu da komuniciraju sa malim zemljama u potpuno ravnopravnom partnerskom odnosu, bez političkih, ekonomskih ili drugih uslovljavanja.
Aleksandar Vulin (foto:EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT) -
Aleksandar Vulin (foto:EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT)

Vulin je rekao da je na Samitu bio među prijateljima, da BRIKS ne uslovljava Beograd, te da bi bilo neodgovorno ne istražiti sve pogodnosti organizacije u kojoj su Rusija, Kina i Indija.

- Imate više od 40 zemalja na Samitu. To vam govori koliko je glup pokušaj izolacije Rusije ili plašenje jedne Kine. Pa i koliko je glupo pomisliti da možete naterati Srbiju da prestane sama da bira svoje prijatelje - rekao je on za RTS.

Prema njegovim riječima BRIKS je skup slobodnih zemalja i ljudi i organizacija koja se ne formira na osnovu bliskosti granica, poput EU već prema zajedničkim vrijednostima kao i da je riječ o otvorenom tržištu.

- Kad nam se takvo tržište nudi i otvara, bili bismo jako neodgovorni da ne istražimo sve mogućnosti. Niko nam nije postavio nijedan uslov. Nisu tražili priznanje tzv. Kosova, niti sankcije EU, promenu izbornih zakona, legalizaciju istopolnih brakova - rekao je Vulin.

On je naveo da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o situaciji u svijetu i još boljem odnosu Moskve i Beograda.

Trodnevni Samit BRIKS-a u Kazanju završen je usvajanjem zajedničke deklaracije i porukom ruskog predsjednika i domaćina skupa Vladimira Putina da "samo rješavaju svoje probleme".

Zemlje učesnice, njih 36, i šest predstavnika međunarodnih organizacija, deklarativno su se izjasnile za mirno rješenje rata u Ukrajini.

U prijestonici Tatarstana boravio je i generalni sekretar UN Antonio Guteres.