latinica  ћирилица
28/10/2024 |  13:11 ⇒ 14:05 | Autor: TANЈUG

Evropol: U akciji policija i carina 18 zemalja zaplijenjeno više od 14 miliona falsifikovanih evra

Pripadnici snaga policije iz 18 zemalja zaplijenili su više od 14 miliona evra u operaciji DEKOЈ, u koordinisanoj akciji Evropola sa policijama Španije, Portugalije i Austrije, saopštio je Evropol.
Evro novčanice (foto: EPA PHOTO ANSA/MAURIZIO BRAMBATTI - ilustracija) -
Evro novčanice (foto: EPA PHOTO ANSA/MAURIZIO BRAMBATTI - ilustracija)

Zajednička operacija carine i policije sprovedena je u okviru operacije EMPAKT, čiji je cilj borba protiv distribucije falsifikovanih novčanica i metalnog novca putem poštanskih usluga širom Evrope, navedeno je u saopštenju.

Među zemljama koje su učestvovale u operaciji su pripadnici policije i carine Austrije, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Španije, Turske i Ujedinjenog kraljevstva.

Tokom operativne faze, zaplijenjeno je ukupno 174 paketa sa falsifikovanim novcem, da bi nakon toga bile otvorene 144 nove policijske istrage o odgovornim kriminalnim mrežama.

Konfiskovano je ukupno 148.130 falsifikovanih novčanih jedinica, od kojih 134.949 novčanica i komada metalnog novca u evrima, 9.186 novčanica u britanskim funtama, kao i 3.595 banknota u američkim dolarima.

Najviše je bilo lažnih novčanica od 50 evra, a zatim onih od 20 evra, navedeno je u saopštenju Evropola.

Kako se dodaje, uspjeh operacije DEKOЈ ostvaren je zahvaljujući bliskoj saradnji carinskih i policijskih agencija.

Ovakva saradnja je obezbijedila da je falsifikovani novac bio presretnut na ključnim tačkama ulaska.

Pokrenute su opsežne istrage kako bi se ušlo u trag organizovanim kriminalnim grupama koje su rukovodile operacijom, naveo je Evropol.