latinica  ћирилица
28/10/2024 |  14:01 ⇒ 14:39 | Autor: dnevni avaz

Među osumnjičenima za terorizam i službenik Policijske stanice Bosanska Krupa

Službenik Policijske stanice Bosanska Krupa Hajrudin Šabić (48) jedan je od šest osoba koje je SIPA uhapsila zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa terorističkim napadom na tu policijsku stanicu.
Bosanska Krupa - Foto: RTRS
Bosanska KrupaFoto: RTRS

Šabiću se, zajedno sa ostalim osumnjičenima na teret stavlja da je podstrekavao ili pomagao maloljetnom E.S. (15) u napadu na stanicu u kojoj je i sam zaposlen, a u kojoj je ubijen policajac Ozren Maran, dok je ranjen njegov kolega Avdo Hasanović.

Osim Šabića u akciji su uhapšeni Hakija Kanurić, Hidajet Mušić, DŽevdet Mujović, Muharem Bajrić i Rijad Nahić i oni će danas biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, podsjeća Dnevni avaz.

Oni će danas biti predati Tužilaštvu BiH.

- Osumnjičeni su pod istragom i dovode se u izravnu vezu sa maloljetnim počiniocem terorističkog akta, kao i procesom njegove indoktrinacije u okviru djelovanja vaninstitucionalnih vjerskih udruženja u okviru kojih se kretao i osumnjičeni izvršilac - saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Šabić nije bio policijski službenik već je kao državni službenik radio na sistemu veze, navodi Dnevni avaz.

Šabić je završio Islamsku pedagošku akademiju, zajedno je s ostalima je dio "Škole Kurana" u Bosanskoj Krupi, a neki od njih su bili predavači.