latinica  ћирилица
28/10/2024 |  14:53 | Autor: SRNA

Petković: Priština jednostranim potezima prijeti masovnim protjerivanjem Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da jednostrani potezi Prištine prijete da dovedu do masovnog protjerivanja Srba sa Kosova i Metohije, što je i neskriveni san premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Petković je u razgovoru sa direktorom za zapadni Balkan u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Francuske Margerit Kosta de Boregar ukazao na nasilje i teror koji Priština svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da su jednostrani potezi razlozi zbog čega Priština uporno opstruiše dijalog i izbjegava sprovođenje postignutih sporazuma.

On je iskazao bojazan da će u službi predizborne kampanje, iz Prištine uslijediti pojačane aktivnosti na štetu srpskog naroda.

Podsjetio je da Priština brani da uhapšene Srbe posjeti oficir za vezu Beograda i uvjeri se u njihovo zdravstveno stanje, potrebe, uslove u kojima borave što je izuzetno važno s obzirom na brojne primjere i pritužbe na nehumano postupanje prema njima.

Naglasio je i da je Beograd u Briselu želio da razgovara i o nastavku sprovođenja deklaracije o nestalim osobama, ali da Priština opstruiše i to duboko humano i važno pitanje, saopšteno je iz Kancelarije.