latinica  ћирилица
28/10/2024 |  17:12 ⇒ 17:15 | Autor: TANЈUG

Vučić: Orban i Pastor najviše doprinijeli da budu bolji odnosi Srba i Mađara (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Žablju da su mađarski premijer Viktor Orban i nekadašnji lider SVM Ištvan Pastor najviše doprinijeli da budu bolji odnosi Srba i Mađara - da se uspostavi istinsko i iskreno dobrosusjedsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske, kao i između dva naroda.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Vučić je poručio da je zato važno da se vodi računa i jedni o drugima, da ono što se poslije mnogo vijekova i decenija teško mukom izgradilo, više nikada ne uništi.

Predsjednik Srbije je, sa predsjednikom Mađarske Tamašem Šujokom, prisustvovao blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i rekao da su prvi put na inicijativu Ištvana Pastora i Viktora Orbana 2009. godine postigli načelni dogovor.

- Kada dođe do promjena u Srbiji da uspostavimo istinsko i iskreno dobrosusjedsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske, između srpskog i mađarskog naroda. Da li je to bilo lako? Nije. Nije čak ni danas. I poslije vijekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujete, već da se međusobno podržavate, da osjećate naklonost, ponekad i ljubav između naroda. Mnogo, mnogo truda i energije i dobre volje je za tako nešto potrebno. A neodgovornim i neozbiljnim potezima se to preko noći uništava - naglasio je Vučić.