latinica  ћирилица
28/10/2024 |  18:18 | Autor: SRNA

Vučić: Mađari su najbliži saveznici Srba u Evropi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Žablju, koji je posjetio zajedno sa predsjednikom Mađarske Tamašom Šujokom, da Srbi u Evropi nemaju bližeg saveznika od Mađara.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

Vučić je naglasio da se to pokazalo mnogo puta, pa i prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

On je objasnio da su mu Mađari tada javili da su pod strahovitim pritiskom da glasaju za rezoluciju, ali da je Srbija očekivala da će, uprkos tome, ostati uzdržani.

- Međutim, javio mi se premijer Mađarske Viktor Orban, koji mi je rekao da su prijatelji tu kada je teško i Mađarska je glasala protiv te rezolucije - rekao je Vučić nakon osveštenja obnovljene katoličke crkve Snježne Gospe u Žablju.

Vučić je u obraćanju nakon svečanosti u Žablju ukazao da nije bilo lako izgraditi odnose kakve danas imaju Beograd i Budimpešta nakon vijekova i decenija neslaganja, ponekada i mržnje.

- Neodgovorni ljudi preko noći mogu da sruše ono što je dobro. Zato je važno da i dalje vodimo računa jedni o drugima i da ono što smo s mukom izgradili više nikada ne srušimo - naglasio je Vučić.

On je dodao da je ogroman doprinos u građenju dobrih odnosa Srbije i Mađarske imao sada već pokojni lider Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je na tome blisko sarađivao sa Orbanom.

- U svijetu će se odigravati stvari koje će mnogo teškog donijeti Evropi, zato brinem, a pomalo se i plašim, ali imam i nadu da ćemo mi, Mađari i drugi narodi umjeti da razumijemo koliko je mir važan i da će svi drugi razumjeti da je to jedini način za rješavanje problema - rekao je Vučić.

On je zahvalio Mađarskoj na obnovi katoličke crkve u Žablju, a mađarskom predsjedniku Šujoku na posjeti Srbiji, koja će, kako je naveo, dati novi doprinos stvaranju boljih odnosa između dvije države i dva naroda.

Šujok je ocijenio da je katolička crkva u Žablju oživjela zahvaljujući prijateljstvu Srbije i Mađarske, kao i dva naroda, ističući da je obnovljeni hram novi simbol srpskog i mađarskog prijateljstva.

- Srbija i Mađarska dali su zajednički odgovor na istoriju, koja je pisana i u Svetom pismu, a nalazi se i na oltaru ove crkve, jer život uvijek pobjeđuje smrt - istakao je Šujok.

Prema njegovim riječima, ovo je dan pobjede, jer se pokazuje da i male zajednice imaju budućnost, kao i da ovaj veliki događaj potvrđuje snagu hrišćanske Evrope i prijateljstva Srba i Mađara.

- Obnova crkve je bila moguća jer smo pokazali spremnost da pružimo ruku jedni drugima, znajući da dijalogom, prijateljstvom i saradnjom možemo da postignemo mnogo više - naglasio je Šujok i dodao da o tome najbolje svjedoči to što je katolička crkva u Žablju preko puta pravoslavne Crkve Svetog Nikole.

Vučić i Šujok prethodno su posjetili Čurug, gdje su položili vijence na Spomenik pomirenja, kao i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin".

Vučić i Šujok su obišli muzej, a sa njima su bili i predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, kao i predsjednik Saveza vovođanskih Mađara Balint Pastor, koji su prisustvovali i svečanosti povodom osveštenja obnovljene katoličke crkve u Žablju.