latinica  ћирилица
28/10/2024 |  18:25 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija pouzdan evropski partner u borbi protiv krijumčarenja migranata

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas na Ministarskom forumu EU - zapadni Balkan u Budvi da je Srbija pouzdan evropski partner u borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i u sprečavanju trgovine ljudima, trgovine vatrenim oružjem i drogom.
Budva - Ministarski forum EU - Foto: SRNA
Budva - Ministarski forum EUFoto: SRNA

Dačić je ocijenio da je napredak na suzbijanju trgovine ljudima i krijumčarenja moguće postići promocijom potrebe za korišćenjem različitih alata za policijsku i pravosudnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

On je ukazao da iregularni migranti u Srbiju ulaze iz zemalja EU, odnosno Bugarske i Grčke preko Sjeverne Makedonije, zbog čega je neophodno jačanje napora granične policije i FRONTEKS-a na očuvanju integriteta spoljnih granica EU.

- Beskompromisna borba protiv nedozvoljene trgovine oružja na transnacionalnom i nacionalnom nivou visoko je na agendi MUP-a Srbije, zbog čega su borba protiv nedozvoljene trgovine oružjem i sveobuhvatna kontrola prepoznate kao prioritet - naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je za doprinos nacionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti od značaja da EU nastavi aktivnosti na povezivanju i saradnji između zemalja regiona i država EU s ciljem suzbijanja ilegalnog držanja i trgovine vatrenim oružjem.