latinica  ћирилица
28/10/2024 |  19:04 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Dopune zakona o PDV-u biće usvojene; Građani lakše do stana (VIDEO)

Iako su u Predstavničkom domu dopune Zakona, kojim se predviđa ukidanje PDV-a na prvu nekretninu, dobile jednoglasnu podršku, iz pojedinih političkih krugova u oba entiteta, već spekulišu da najavljene izmjene neće biti provodive. Dopune zakona biće usvojene, uvjerava ministar Srđan Amidžić. Traži se i rješenje da PDV-a budu oslobođeni i oni koji žele da kupe kuću.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Nakon sudbonosnog "DA", većina mladih planira da budući život provede pod svojim krovom.

Iste želje imaju i Prijedorčani Јelena Karan i Nikola Zorić, koji svadbu planiraju iduće godine.

Iako su oboje zaspoleni, novac za stan, po trenutnim cijema na tržištu, teško je kupiti.

Ako bi im za prvu nekretninu mogao biti vraćen PDV, to bi situaciju znatno olakšalo.

- Cijene su nas malo iznenadile, već su dosta skočile. Čuli smo za da je u procesu donošenje novog zakona za ukidanje PDV-a. Nadamo se da će nešto od toga biti, da će se usvojiti, što bi nama zaista značilo i pomoglo da donesemo odluku da nađemo za sebe svoju nekretninu - navela je Јelena Karan.

Nakon što budu usvojene dopune Zakona o PDV-u, šansu da konačno dođu do krova nad glavom imaće svi državljani sa stalnim prebivalištem u BiH, uz uslov da je nekretnina prva.

Ovakva zakonska rješenja već postoje u Srbiji i Hrvatskoj.

Na primjedbe pojedinih opozicionara, da zakon neće biti provodiv, odgovara ministar finasija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

- Tu prednjači PDP zajedno sa SDA, kroz populizam jer im je krajnja želja da zakon ne bude usvojen. Ljude na koje se odnosi stavljaju sa strane, samo da bi mogli izgovoriti da inicijativa neke partije, sada je to SNSD zajedno sa Trojkom, nije mogla da prođe - kazao je Amidžić.

Јedan od razloga zbog kojih se u opoziciji protive ovom zakonu jeste što se odnosi isključivo na kupovinu stanova, a ne kuća.

Razlog je, Amidžić kaže, nemogućnost izdavanja fiskalnog računa za individualnu izgradnju.

Poručuje im da ne traže razlog da zakon ne prođe i da je sve nedorečenosti moguće riješiti podzakonskim aktima.

- Kroz podzakonske akte ćemo nastojati da nađemo rješenje da se procjeni vrijednost kuće i po dobijanju upotrebne dozvole da taj pojedinac stekne pravo da vrati PDV - dodao je Amidžić.

Značaj zakona višestruk je i za lokalne zajednice.

Osim motivacije, prije svega, mladima da ostanu, očekuje se da će se dio prihoda od PDV-a kojeg se opštine i gradovi odriču, i njima višestruko vratiti.

- Svakako će značajno uticati na tržište nekretnina. Mislim da neće smanjiti cijene stanova, ali će omogućiti, kroz povrat PDV-a veću prisutnost na tržištu nekretnina i podići će potražnju na tom tržištu - rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza gradova i opština Republike Srpske.

I zloupotrebe su preduprijeđene. Zabrana preprodaje stambene jedinice, u roku ne kraćem od deset godina, ali i sticanje luksuza, jer PDV se vraća na 40 metara kvadratnih za kupca, i po 15 kvadrata za svakog od članova domaćinstva.

Da bi dopune zakona o PDV-u stupile na snagu, ponovo će pred poslanike Predstavaničakog, a potom i pred delegate u Domu naroda.