latinica  ћирилица
KOSINGAS
Radio drama
KOSINGAS
--:--
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
06.06.2023.
56:07
KOSINGAS
31.01.2023.
44:47
KOSINGAS
KOSINGAS-RED ZMAЈA, dramski serijal "BITKA NA GRKLjANSKOЈ LIVADI" (15/15)
24.01.2023.
46:30
KOSINGAS
KOSINGAS-RED ZMAЈA, dramski serijal (14/15), Gubiduša

O EMISIЈI
KOSINGAS
„Kosingas“ je radio-dramski serijal Radija Novi Sad nastao na osnovu tri romana epske fantastike, pisca Aleksandra Tešića. Završeno je 16 epizoda, kojima je obuhvaćen i adaptiran sadržaj iz prvog romana trilogije „Kosingas-Red Zmaja“. „Kosingas“ je jedinstven projekat u 46 godina dugoj istoriji dramskog programa RTV Vojvodine. Prvi put je urađena adaptacija romana kao kombinacija audio knjige i radio drame i prvi put je sve to snimljeno u binauralnoj tehnici, uz učešće više od trideset glumaca.
  Slušaoci Radija Republike Srpske, zahvaljujući programskoj saradnji sa Radijom Novi Sad, od 25. oktobra, svakog utorka od 20 časova slušaće radio-dramu „Kosingas“.  
 
Iz sadržaja:
  U predvečerje velike bitke na Kosovu, srpski viteški red Zmaja suočava se sa ispunjenjem drevnog proročanstva Vatre, po kome će jedan njihov vitez zauvijek zaustaviti nadiranje hordi neljudi iz Ada. Dok se vitezovi spremaju za konačan obračun, sile Ada nastoje da ubiju ratnika iz proročanstva. Titulu kosingasa dobijali su oni vitezovi iz reda Zmaja koji su se nesebično i neumorno borili sa hordama iz Ada, braneći ljudski rod. Neustrašivi vitez Gavrilo priprema Kraljevića Marka da postane kosingas i junak iz proročanstva Vatre koji će pobijediti sile mraka. Trilogija se odnosi na istoriju srpskog naroda u vrijeme kada se vjerovalo u drevna božanstva i govori o tome kako je hrišćanstvo prodiralo na ove prostore.
Glumci:
Radoje Čupić, Ljubiša Milišić, Dejan Šarković, Ana Јovanović, Mia Simonović, Јovana Pleskonjić i drugi.
 
Muzika: Nikola Јeremić
Dizajner zvuka: Aleksandar Marković
Ton majstor: Milorad Ićitović
Reditelj: Manuel Srbin
Urednik: Slobodan Govorčin
 
 

 

Redakcija: Složeni program