latinica  ћирилица
Korijeni
emisija o nacionalnim manjinama
Korijeni
10:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
15.01.2022.
53:56
Korijeni
11.12.2021.
51:29
Korijeni
13.11.2021.
55:48
Korijeni

O EMISIЈI
Korijeni

KORIЈENI- emisija o nacionalnim manjima

Emisija o nacionalnim manjinama, ''Korijeni'' , na Radiju RS emituje se od 3. aprila, 2006.godine. Do 31. decembra, 2010. godine, emitovana je svake subote od 09,05 do 10,00. Od početka 2011. emisija Korijeni emituje se u novom terminu i to svake druge subote, od 10,05 .
Emisija obrađuje i istražuje sve bitne teme iz života nacionalnih manjina, od primjene Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, učešća nacionalnih manjina u organima vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, obrazovanja, pristupa medijima, do medijske promocije.
Urednica emisije, Radmila Karanović, poziva u goste predstavnike nacionalnih manjina i nadleženih institucija, koje se bave ovom problematikom, sučeljava ih, traži odgovore na važna pitanja- pravo učešća nacionalnih manjina na lokalnim izborima, zastupljenost predstavnika manjina u organima vlasti, ko su ti predstavnici, razgovara o tome šta oni čine i koliko mogu da urade kada je riječ o promociji prava manjina.
Emisija prati sva dešavanja i događaje koje organizuju nacionalne manjine, bilo da je riječ o seminarima, ili radionicama za nacionalne manjine, ali isto tako i brojne kulturne događaje koje organizuju udruženja manjina, ne samo u Banjaluci, već i u cijeloj RS i BiH, pa i u zemljama u okruženju( Srbija, Hrvatska, Makedonija).
Emisija promoviše nacionalne manjine u društvu, predstavljanjem njihovih običaja, kulture, tradicije i istorije.
Јedno vrijeme su u emisiji svoju rubriku od 15 minuta imali predstavnici Ukrajinaca, koji su je i pripremali , a rubrika je emitovana dvojezično- na ukrajinskom i srpskom jeziku.
Emisija se sistematski bavi i pravima i položajem najugroženije nacionalne manjine - Roma.
Značaj ove emisije ogleda se u tome što putem javnog servisa promoviše prava, rad, kulturu, običaje i tradiciju nacionalnih manjina.U okviru emisije postojala je rubrika '' Romani dži'' ili

 '' Romska duša'' koja je vodila slušaoce u priče o istoriji, kulturi i tradiciji romskog naroda. Јedno vrijeme '' Romska duša'' je emitovana kao samostalna dvedestominutna emisija, u kojoj su o kulturi, istoriji i značaju očuvanja romskog jezika govorili poznati romski eksperti, istoričari, književnici, naučnici .
Emisija '' Korijeni'' na jedinstven način promoviše rad nacionalnih manjina, ali isto tako, u određenim slučajevima, podstiče nadležne organe i institucije da se više angažuju na rješavanju problema manjina i da se bolje upoznaju s njihovim radom.
Urednica Radmila Karanović učestvovala je na brojnim seminarima i radionicama u RS i BiH kao predavač o temi - Nacionalne manjine .
Za prilog '' Položaj nacionalnih manjina u BiH'' na Drugom regionalnom radio- festivalu u Neumu, 2006. godine, Radmila Karanović dobila je treću nagradu.
Emisija '' Korijeni'', od novembra 2012. godine biće postavljena i na sajt Saveza nacionalnih manjina RS.

Kontakt- korijeni@rtrs.tvRedakcija složenih programa

 

BIOGRAFIЈA - Radmila Karanović

Rođena 3. februara, 1971. godine, u Mrkonjić Gradu.  Završila je Gimnaziju ( kulturološko- prevodilački smjer) u Doboju. U Banjaluci je završila Pedagošku akademiju – Odsjek srpski jezik i književnost.
Na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, Fakultet za društvene nauke, Odsjek razredna nastava, stekla je zvanje profesora razredne nastave.
Novinarstvom se počela biviti u julu, 1992. godine, na samim počecima osnivanja tadašnje Srpske Radio- televizije, gdje je radila kraće vrijeme. Nakon toga, radila je u prosvjeti. U Mrkonjić Gradu jednu školsku godinu radila je kao profesorka srpskog jezika i književnosti. Tada je u Gimnaziji  pokrenula i rad dramske sekcije , koja je kasnije prerasla u Gradsko pozorište, koje sada uspješno djeluje. U Mrkonjić Gradu radila je i na Šik- radiju, odakle je izvještavala za Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.
1999. godine ponovo počinje raditi kao novinarka na Radio-televiziji Republike Srpske. Tri godine bila je voditeljka emisija '' Banjalučka panorama'' i '' Јutarnji program'', radila je i u redakciji Informativnog programa Televizije. 2002. godine počinje da radi  na   Radiju RS- RTRS,  kao novinarka u Redakciji informativnog programa.
2008. raspoređena je na mjesto urednice Redakcije složenih programa( kulturno-obrazovnog , naučnog , religijskog ,  programa za nacionalne manjine i dokumentarnog programa).

Na Drugom regionalnom radio- festivalu u Neumu, 2006. godine, za radio- prilog ’’Položaj nacionalnih manjina u BiH’’ dobila je treću nagradu. 

Imala je priliku i čast da u julu, 2012.godine, posjeti Svetu zemlju. U Јerusalimu je, u organizaciji Memorijalnog muzeja žrtava holokausta, Јad Vašem , Predstavništva RS u Izraelu  i Ministarstva prosvjete RS,  u Međunarodnoj  školi za proučavanje holokausta    pohađala   sedmodnevni  seminar o holokaustu na kome su prvi put učestvovali profesori iz RS. Bila je jedini novinar iz RS, koji je pohađao i izvještavao sa ovog seminara iz Јerusalima. 

 Autorka je emisije koja se bavi pravoslavnom tematikom ‘’ Iskre pravoslavlja’’  i urednica  emisije o nacionalnim manjinama '' Korijeni''. Uređuje i vodi i druge specijalizovane emisije. Urednica je Redakcije složenih programa Radija Republike Srpske.


Kontakt- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Redakcija: Složeni program

Kontakt:

06/06/2016 | 13:50
Društvo srpsko- jevrejskog prijateljstva organozovalo je u Јevrejskom kulturnom centru ''Arie Livne'' u Banjoj Luci, u četvrtak, 2. juna ove godine svečanu dodjelu članskih karata članovima ovog društva. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Јevrejske opštine Banjaluka, i počasni član Društva srpsko- jevrejskog prijateljstva gospodin Arie Livne, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Dane Malešević, predsjednik Јevrejskog kulturnog centra u Banjoj Luci, Đorđe Mikeš, članovi Upravnog odbora kao i veliki broj članova ovog Društva i gostiju.
11/08/2015 | 17:27
'' Radimo na jačanju veza sa Bosnom i Hercegovinom , kao i sa Republikom Srpskom. Imamo veoma dobre odnose i smatramo da postoji potencijal za još sadržajnije odnose u različitim sektorima, u ekonomskom u oblasti kulture. Imamo zajedničke interese za jačanje saradnje i u drugim oblastima na obostranu korist. Znanje iz obje zemlje može međusobno biti korišteno. Izrael traži mjesta u kojima bi ulagao, a Bosna i Hercegovina je zemlja koja traži investitore. Ima mnogo osnova za saradnju. '' , rekla je između ostalog u ekskluzivnom intervju za Radio Republike Srpske, Galit Peleg, zamjenik šefa Odjeljenja za Balkan Ministarstva inostranih poslova države Izrael.
21/07/2015 | 15:37
Aleksandar Nikolić je upoznao prisutne sa projektima preko-drinske saradnje, sa naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu, kao i zajednički temelj između Republike Srpske, BiH i Srbije u saradnji sa Izraelom u domenima duhovnosti, te bliskim interesima u oblastima kulture i prosvjete
11/09/2014 | 15:51
U Јerusalimu smo u julu 2014. razgovarali sa izraelskim diplomatom Danom Orianom, direktorom Odjeljenja za Balkan Ministrstva inostranih poslova Izraela, o njegovoj knjizi ''Kad tata poraste'', koja je prevedena na srpski jezik i koja se odnedavno može naći u knjižarama u Republici Srpskoj.
26/04/2014 | 12:38
'' Srbe i Јevreje povezuje i zajedničko stradanje tokom Drugog svjetskog rata . Došao sam u Republiku Srpsku kako bih se informisao o životu naroda koji ovdje živi, i kako bih po povratku u Izrael mogao da prenesem široj jevrejskoj javnosti ono što predstavlja Republika Srpka i širio perspektive prijateljstva''', rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske, Majk Frojnd.
03/10/2013 | 18:22
28. 09. 2013. Cilj organizovanja '' Dana Izraela'' je razvijanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Izraela'', koji su moram sa zadovoljstvom reći na najvišem nivou'' izjavio je , šef predstavništva RS u Izraelu, Arie Livne, gostujući u emisiji '' Korijeni'' Radija Republike Srpske.
03/10/2013 | 18:16
28. 09. 2013. Savez nacionalnih manjina Republike Srpske prigodnim sadržajima obilježio je 25. i 26. septembra dest godina postojanja i rada. Tim povodom održana je svečana akademija i Deseta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.
05/07/2013 | 16:21
''S obzirom na to da sam proučavao Holokaust imam jednu molbu za vas '', rekao je profesor Berenbaum, a to je '' da morate svoju istoriju da pišete, morate da zabilježite svjedočenja preživjelih i tu priču ispričate svojoj djeci i djeci svoje djece.'' ''Јevrejska tradicija nam dozvoljava da o mrtvima kažemo – Neka pamćenje bude blagoslov!" U Donjoj Gradini to ne možemo da kažemo. Moramo to kazati nešto složenije - Neka pamćenje bude blagoslov, ali i opomena ''.
26/05/2013 | 00:49
''Preko novoizgrađene sinagoge i Јevrejskog kulturnog centra namjeravam ostaviti trag svojoj pokojnoj majci, koja je spaljena u gasnim komorama Aušvica. Ona nema groba i to će biti uspomena da je ta žena postojala. Istovremeno ovim hramom želimo unaprijediti i afirmisati vjerski i kulturni život Јevrejske zajednice u Banjaluci'', kaže Arie Livne.