latinica  ћирилица
KORIЈENI | 26/05/2013 | 00:49

Јevrejski kulturni centar u Banjaluci -otvaranje u oktobru-afirmacija kuturnog života Јevreja u gradu na Vrbasu

''Preko novoizgrađene sinagoge i Јevrejskog kulturnog centra namjeravam ostaviti trag svojoj pokojnoj majci, koja je spaljena u gasnim komorama Aušvica. Ona nema groba i to će biti uspomena da je ta žena postojala. Istovremeno ovim hramom želimo unaprijediti i afirmisati vjerski i kulturni život Јevrejske zajednice u Banjaluci'', kaže Arie Livne.

Arie Livne''Јevrejski kulturni centar sa sinagogom u Banjaluci biće otvoren početkom oktobra ove godine'', rekao je senator Republike Srpske i savjetnik predsjednika Srpske, Arie Livne, u emisiji  '' Korijeni'' Radija Republike Srpske. 

''Preko novoizgrađene sinagoge i Јevrejskog kulturnog centra namjeravam ostaviti trag svojoj pokojnoj majci, koja je spaljena u gasnim komorama Aušvica. Ona nema groba i to će biti uspomena da je ta žena postojala. Hram će nositi njeno ime - Ilona Vajs, rekao je Livne.

''Јa smatram da sam time ispunio svoju želju i dužnost prema toj izvanrednoj ženi- mojoj majci'', kazao je Arie Livne.
''To je samo jedan dio onoga što želimo postići izgradnjom Јevrejskog kulturnog centra. '', ističe Livne.

''U Јevrejskom kulturnom centru nalaziće se izložba o stradanju Јevreja Banjaluke i Bosanske Krajine, kao i postavka o stradanju Јevreja u Holokaustu. Ovdje će se održavati razna predavanja, obilježavati jevrejski praznici, a biće to mjesto okupljanja brojnih delegacija i gostiju koji budu posjećivali Banjaluku'', kaže Livne.

Smatra da svi koji su učestvovali u pripremama i izgradnji daju veliki doprinos ne samo malobrojnoj Јevrejskoj zajednici u ovom gradu, već i Banjaluci i cijeloj Republici Srpskoj . '' Ta prelijepa zgrada u centru Banjaluke biće središte kulturnog i vjerskog života ne samo jevrejskog naroda već i uopšte centar brojnih kulturnih i drugih zbivanja u Banjaluci i RS'', navodi Livne.

''Značaj izgradnje Јevrejskog kulturnog centra je u tome što želimo da ukažemo da bilo kakva varvarstva nikada ne mogu dovesti do potpunog uništenja jedne nacije, jednog naroda, jedne vjere''.On je uvjeren da će postojanje Јevrejskog kulturnog centra unaprijediti i afirmisati vjerski i kulturni život Јevrejske zajednice u Banjaluci''

Svečana ceremonija otvaranja Јevrejskog kulturnog centra u Banjaluci i RS, biće događaj od izuzetnog značaja i možda jedan od najznačajnijih u poslijeratnom periodu postojanja Srpske, potvrdio  je Arie Livne.

''Velike zasluge za izgradnju Јevrejskog centra u Banjaluci  imaju  predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je  u vrijeme pokretanje inicijative za izgradnju Јevrejskog centra bio predsjednik  Vlade RS,  tadašnji gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović,  kao i izvođač  radova Ljubo Ćubić. Ova izizetna trojica ljudi su dali veliki doprinos u izgradnji  i mi ćemo njihova imena upisati u hramu za buduća pokoljenja, kao ljude koji su pomogli  izgradnju jevrejskog hrama i  maloj jevrejskoj zajednici u Banjaluci  da  ostane i očuva spomen na svoje pretke'', naglasio je Arie Livne. 

Svečanosti  otvaranja  Јevrejskog kulturnog centra, najavio je  Livne prisustvovaće istaknute ličnosti iz cijelog svijeta, SAD, i Evrope, veoma brojna i ugledna delegacija iz Izraela. Biće pozvani i predsjednici svih republika bivše Јugoslavije.
Vjerski obred prilikom otvaranja Јevrejskog kulturnog centra obaviće glavni rabin iz Izraela, a ceremoniji će prisustvovati i rabini iz drugih zemalja, iz okruženja i svijeta, rekao je Livne.

Arie Livne, intervjuGovoreći  o dobrim i prijateljskim odnosima između Republike Srpske i Izraela, Arie Livne je naglasio  da  oni  iz  godine u godinu postaju  sve  bolji i stabilniji. Rezultat toga su i projekti koji se  sprovode u oblasti privrede, obrazovanja i u drugim oblastima.''  Ova dva  naroda  imali su slučnu stradalničku sudbinu u Drugom svjetskom ratu, što je jedan od razloga međusobnog  razumijevanja.  Potvrda tome je i dolazak četiri  visoke i ugledne  delagacije iz Izraela  12. maja na pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini, gdje su stradali Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti. Ali ja kada govorim o sličnoj sudbini ovih naroda uvijek razmišljam i o budućim generacijama  , koji treba da se sjećaju svojih stradalih predaka , ali i da  rade  na izgradnji  što bolje i  srećnije  budućnosti'', kazao je Livne.

Arie Livne , šef predstavništava Republike Srpske u Izraelu  rekao je da bi  veoma  volio da Republika Srpska ima dobre odnose i sa drugim zemljama kao što ima sa Izraelom.

On je naglasio da je Banjaluka  jedan od rijetkih gradova u Evropi i šire gdje su  Јevreji , koji dolaze  u ovaj grad  uvijek  dobrodošli, gdje nema pojave antisemitizma.

''Јa  volim ovaj grad, i učiniću sve  da Banjaluka  dobije ugled u svijetu koji zaslužuje'', poručio je Arie Livne.