latinica  ћирилица
SABORNIK | 09/07/2013 | 14:44

“TESLIN ČUDESNI SVIЈET ELEKTRICITETA” U NjUЈORKU

Izložba "Teslin čudesni svijet elektriciteta" biće otvorena sutra u Njujorku u muzeju "Hall of Science", saopšteno je iz beogradskog Muzeja Nikole Tesle.

Poslije više od 100 izložbenih postavki, održanih u posljednjih nekoliko godina u više od 20 zemalja na četiri kontinenta, izložba "Teslin čudesni svijet elektriciteta" prvi put gostuje u Njujorku, gradu u kojem je ovaj veliki srpski naučnik, inžinjer i pronalazač proveo gotovo šest punih decenija i ostvario sva svoja genijalna otkrića i izume koji su promijenili tehnološku sliku XX vijeka.
Na ovoj izložbi, koja se održava povodom obilježavanja velikog memorijalnog jubileja, 70. godišnjice od Tesline smrti, biće prikazani najznačajniji detalji iz života genijalnog srpsko-američkog naučnika.
Posjetioci će moći da vide brojne interaktivne modele njegovih najvažnijih izuma koji predstavljaju osnovu druge industrijske revolucije, kao i niz pronalazaka kojima je načinio pionirske korake u domenu radija, visokofrekventnih struja, daljinskog upravljanja i bežičnih komunikacija, bez kojih se naša svakodnevica na početku 21. vijeka ne može zamisliti.  Izložba "Teslin čudesni svijet elektriciteta" trajaće do 20. oktobra.