latinica  ћирилица
KORIЈENI | 03/10/2013 | 18:16

Dest godina Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske

28. 09. 2013. Savez nacionalnih manjina Republike Srpske prigodnim sadržajima obilježio je 25. i 26. septembra dest godina postojanja i rada. Tim povodom održana je svečana akademija i Deseta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.


O radu Saveza u proteklih deset godina kao i očekivanjima manjina u narenom periodu  u  emisiji  '' Korijeni'' razgovarali smo sa predsjednikom Saveza nacionalnih manjina RS, Stevom Havreljukom i predsjednikom ''Češke besede'' , Banjaluka, Vladimirom Blahom, prvim predsjednikom Saveza nacionalnih manjina i jednim od inicijatora osnivanja Saveza. Oni su istakli da je u proteklih dest godina urađeno mnogo na poboljšanju položaja i statusa manjinskih naroda u RS, ali isto tako naglasili da u narednom periodu treba konstantno raditi na svim poljima kako bi manjine dobile svoje odgovarajuće mjesto u društvu.U okviru Saveza nacionalnih manjina RS djeluje 12 udruženja koji svojim običajima obogaćuju ovaj prostor.
Savez nacionalnih manjina, kao krovna organizacija, koja okuplja udruženja manjinja u Republici Srpskoj, formiran je 2003. godine, u cilju čuvanja identiteta manjina, nacionalnog porijekla, njegovanja jezika, kulture i vjere naroda čijeg su porijekla. Čini ga 12 nacionalnih manjina sa 35 udruženja.

Svečana akademija povodom deset godina postojanja Saveza nacionalnih manjina RS održana je u četvrtak 27. septembra u Banskom dvoru u Banjaluci. Na akademiji su govorili predsjednik NS RS, Igor Radojičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske akademik Rajko Kuzmanović, Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, kao i profesor doktor Miloš Mišković.
Kako bi se položaj nacionalnih manjina poboljšao neophodno je da više pripadnika manjinskih naroda bude uključeno u rad institucija Republike Srpske i BiH, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS ,Igor Radojičić, koji je prisustvovao akademiji.
''U proteklih deset godina urađeno je mnogo na poboljšanju statusa nacionalnih manjina u Srpskoj'', zaključio je predsjednik Republičkog parlamenta, Igor Radojičić. Osim Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina koji su usvojeni kako na nivou Srpske tako i BiH, pokrenuto je i niz kulturnih događaja kojima pripadnici manjina njeguju svoje običaje, tradiciju i kulturu, rekao je Radojičić. Predsjednik Parlamenta Srpske  pozvao je  pripadnike nacionalnih manjina da se u što većem broju odazovu popisu stanovništva u BiH i izraze svoju nacionalnu pripadnost.
U okviru obolježavanja destetogodišnjice postojanja Saveza naconalnih manjina Banjaluci je održan okrugli sto '' Analiza stanja i prijedloga mjera za poboljšanje položaja nacionalnih manjina u RS''.


  Predsjednica Savjeta nacionalnih manjina Srpske Vesna Temelkoska Vuković kazala je da se u Republici Srpskoj nastoji obezbijediti viši nivo poštivanja prava macionalnih manjina , koja su im zagarantovana odgovrajućim zakonima.
Povodom decenije postojanja Saveza nacionalnih manjina na ovim prostorima u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci je u petak 27. septembra održana "Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina". 

 Radmila Karanović