latinica  ћирилица
NOVOGODIŠNjI PROGRAM | 23/12/2013 | 13:01

Poteromanija na RTRS-u, bajkovita čarolija koja će vas osvojiti

Fenomen Harija Potera jedinstven je u cijelom svijetu, a avanture malog čarobnjaka počele su na policama knjižara, da bi se preselile na veliki ekran, na radost mnogobrojnih poštovalaca djela britanske književnice DŽoan K. Roling.

  Britanska književnica DŽoan K. Roling uspjela je da razbukta maštu svojim zemljacima, ali i djeci, tinejdžerima, pa i ponekom odraslom u čitavom svijetu. Sedam romana je prevedeno na gotovo 70 jezika i prodano u preko 400 miliona primjeraka, a podjednako uspješni bili su i filmovi. Hari Poter je nedavno proglašen 85. od sto najboljih izmišljenih likova od 1900. godine, dok je istraživanje u Americi pokazalo da je Hari Poter poznatiji od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Na programu RTRS-a publika će moći da vidi četvrti i peti film iz serijala o ovom čarobnjaku: „Hari Poter i Plameni pehar“ u noći između 31. decembra i 1. januara u 00.20 časova, a reprizu 3. januara u 20.10 i „Hari Poter i Red Feniksa“ 4. januara u 21.10. Takođe, publika će 1. januara u 17.20 časova moći da vidi i film „Magija iz knjige“ o usponu anonimne književnice Roling, do najbogatije Britanke, čak i od kraljice Elizabete II, i prve žene koja je pišući knjige zaradila milijarde dolara .

“Magija iz knjige“ daje inspirativan pogled na uspon žene koja je postala jedan od najuticajnijih pisaca svih vremena. Film prati put DŽ.K. Roling, od skromnih početaka djevojčice bujne mašte preko nezgodnih tinejdžerskih godina, sve do tragičnoga gubitka majke u ranim dvadesetim godinama i početka fenomena o Hariju Poteru. Ova priča o usponu, od trnja do zvijezda, prati i njezin buran prvi brak, majčinstvo i sumorne dane života na socijalnoj pomoći kad su svi izdavači odbijali njezinu prvu priču, sve dok ta ista knjiga nije postala međunarodni bestseler. Odrasla je kao voljeno dijete čiji su roditelji prepoznali njezinu kreativnost, čak su je pokušali usmjeriti prema nekom praktičnom zvanju iz kojeg je mogla zaraditi za život, za razliku od pisanja. U školi je crtala fantastična stvorenja, a trebalo je da sluša ekonomiju.

Kad je diplomirala, radila je brojne poslova koje nije voljela, dok nije upoznala „ljubav svog života“. U noći kada je rekla mužu da je trudna , on je izgubio posao i počeo da tone u depresiju koja ga je na kraju pretvorila u teškog pijanca i fizičkog zlostavljača .Napustila ga je i nastavila da živi radeći svakakve poslove, ali je ujedno i pisala. Kada ju je svijet sputavao, njena mašta ju je oslobodila. Ideja za malog čarobnjaka pojavila joj se u vozu od Mančestera do Londona, a njeno omiljeno mjesto, na kojem je napisala prvu knjigu bio je edinburški kafić, dok je pila nebrojene kafe. Na kraju je zadobila pažnju agenta koji je, napokon, uvjerio velikog izdavača da dječija priča ima dugoročne potencijale ...DŽoan Roling je jednom rekla da su svi likovi smišljeni prema njenim vlastitim vrlinama i manama i da joj je kao inspiracija poslužila trilogija „Gospodar prstenova“.

Sve je počelo 2001. kada je serijal doživio prvu ekranizaciju. Atmosfera i stil filmova mijenjali su se u zavisnosti od režisera. Dok su prva dva zadržala istu atmosferu, zahvaljujući Krisu Kolumbusu, u trećem filmu Alfonso Kuaron mijenja stil. Kris Kolumbus je imao sreću da dobije posao, jer Stivena Spilberga Rolingova nije htjela, pošto je za glavnog glumca htio Haleja DŽoela Osmenta, a ona je htjela isključivo Britanca. Osim Spilberga, još jednu zvijezdu je Rolingova odbila, a riječ je o Majklu DŽeksonu, koji je htio komponovati muziku.

U četvrtom filmu o čarobnjaku Hariju Poteru priča je malo mračnija, nego do tada, zahvaljujući Englezu Majku Hevelu. Film „Hari Poter i Plameni pehar“ koji će biti prikazan na RTRS-u 1. januara počinje prije Harijevog povratka u školu na njegovu četvrtu godinu vještičarenja u Hogvartsu. Prve večeri u Hogvartsu učenici saznaju od profesora Dambldora da će škola ponovo biti domaćin Tromagijskog turnira. Hari počinje predosjećati povratak lorda Voldemorta, a sa školskim kolegom Sedrikom Digoryem pada u zamku tokom trećeg izazova. Sedrika je tumačio tada još nepoznat mladi glumac, Robert Patinson, koji se kasnije proslavio u Sumrak sagi.

Prilikom izbora glumaca, svi su kandidati morali biti iste nacionalnosti kao i likovi u knjizi, tako da su oni koji glume čarobnjake iz škola koje se takmiče na Tromagijskom turniru francuske, odnosno bugarske nacionalnosti. Srpski glumac Predrag Bjelac glumio je Igora Karkarofa, direktora škole Durmstrang i profesora mračnih vještina. Najviše se sprijateljio sa Majklom Gambonom, koji je igrao Dumbledora, a nekoliko su puta bježali sa seta, jer su pušili cigarete. Budžet za film iznosio je 150 miliona dolara, a već u prva tri dana prikazivanja prikupljeno je oko 110 miliona dolara.

Danijel Radklif glumi Harija Potera u svim nastavcima, iako je zamalo to propustio. Njegova majka se nije slagala s tim da Danijel ide u Ameriku da snima filmove, ali kada su joj rekli da će neki dijelovi biti snimljeni u Engleskoj, pristala je. Hari DŽejms Poter rođen je 31. jula 1980. godine, isti dan kada i DŽoan Roling. U oktobru 1981. godine, roditelje mu je ubio lord Voldemort. Nakon njihove smrti, o njemu su se počeli brinuti njegova teta Petunija i njezin suprug Vernon Dursel. Sa 11 godina je otkrio da je čarobnjak. Počeo je pohađati najpoznatiju školu čarobnjaštva Hogvarts. U školi se Hari sprijateljio s Ronom Vislijem i Hermionom Granger...

Peti nastavak franšize „Hari Poter i Red Feniksa”, koji je na programu RTRS-a 4. januara režirao je Dejvid Јetes, koji je do tada režirao samo spotove i televizijske filmove. Peta je knjiga po broju stranica, ali i radnji najveća dosad, tako da je Јetes odlučio da u dva i po sata pokrije što više ključnih dijelova. Јetes je nakon petog dijela, režirao sve filmove do kraja i tako postao jedini režiser koji je radio na više od dva filma. Hari se bori s hormonima, ali i s politikom, i ustaje protiv dogmatičnog Ministarstva magije, koje u školu šalje inkvizitorku koja bi Harija trebalo da dovede u red. Glavni zadatak Ministarstva je očuvanje Čarobnjačkog zakona. Sjedište je u Vajtholu, u centru Londona, skriveno duboko pod zemljom. U srednjem vijeku nije postojalo nikakvo ministarstvo nego samo Vijeće čarobnjaka sastavljeno od 12 najsnažnijih čarobnjaka i vještica. Pod upravom Ministarstva je i slavni čarobnjački zatvor Azkaban. Neke od kancelarija Ministarstva su: za magične igre i sportove, za čarobnjačko pravosuđe, za misterije, za internacionalnu magičnu saradnju i druge. Čarobnjačka zajednica duboko će se podijeliti, a pokretu otpora okupljenom u Red Feniksa na čelo će stati Dambldore, ili u kako mu ime u prevodu sa staroengleskog znači „bumbar“....

Јedan veliki ljubitelj Harija Potera iz Brazila, Najnive imao je sreću da dobije priliku da posjeti snimanje petog dijela i oduševio se kada je upoznao svoje heroje. Zanimljivo je da glumica koja je glumila Plačljivu Myrtle ima čak 37 godina i najstarija je od svih glumaca koji su igrali učenike škole Hogvarts. Takođe je interesantno da su vozač i kondukter Moćnog autobusa Erni i Stenli, dobili ime po djedovima DŽ.K.Roling.

Čarobnjački fenomen Hari Poter je na knjigama, filmovima, igračkama i ostalome zaradio 25 milijardi dolara, a sami filmovi, njih osam, 7,7 milijardi dolara, što ih čini najprofitabilnijom filmskom franšizom svih vremena. Zahvaljujući Hariju Poteru, djeca su ponovo počela čitati „debele“ knjige i provoditi više od dva sata u kinu. Ali, najvažniji uspjeh Rolingove je to što je Hari Poter obilježio djetinjstvo miliona djece širom svijeta i propagirao pozitivne moralne vrijednosti..Tako da je Nova godina pravo vrijeme da se opustite uz filmove malog čarobnjaka samo na programu RTRS-a.