latinica  ћирилица
BANjALUKA ЈUČE, DANAS, SUTRA | 17/02/2014 | 14:39

Ove godine počeće izgradnja tri nove ambulante porodične medicine

Grad Banja Luka i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nastaviće sa izgradnjom ambulanti porodične medicine, rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović, nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi sa resornim ministrom, Draganom Bogdanićem.

On je naveo da će, u ovoj godini, započeti gradnja ambulanti porodične medicine u mjesnim zajednicama Bočac, Borkovići i Donja kola.
- Obaveze Grada Banja Luka su da obezbijedi lokaciju, dokumentaciju i dio finansijskih sredstava. Takođe, želim da naglasim, da smo u fazi primopredaje objekta ambulante porodične medicine u naselju Kočićev vijenac i uskoro treba da započne korišćenje tog prostora - rekao je Gavranović.
On je podsjetio da su Grad i Ministarstvo, u posljednjih nekoliko godina, investirali oko deset miliona maraka u izgradnju ambulanti porodične medicine, od čega je Grad izdvojio oko osam miliona.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite kazao je da je na sastanku bilo riječi i o sertifikaciji banjolučkog Doma zdravlja, odnosno da taj proces ulazi u završnu fazu.
- Sa svoje strane nastojaćemo da pomognemo i da ne budemo nikakva prepreka u procesu sertifikacije - naglasio je Dragan Bogdanić.
Ministar je dodao da u banjolučkom Domu zdravlja postoji problem sa liječenjem lica koja nisu iz Banje Luke, a kojima je neophodna primarna zadravstvena zaštita, kao što su studenti i druge kategorije stanovništva, koje zbog prirode posla borave ovdje. U tom smislu, Bogdanić je zatražio da Grad ima razumijevanja za ovu situaciju i da se ovim kategorijama obezbijedi zdravstvena zaštita, prije svega u Službi hitne pomoći.