latinica  ћирилица
RIZNICA ZNANjA | 04/03/2014 | 10:06

Јezero Vestern Bruk

Sjevernu Ameriku krasi jezero Vestern Bruk koje se nalazi na kanadskom ostrvu Njufaundlendu. Klanac u kojem se ovo jezero nalazi nastalo je još u vrijeme ledenog doba.

Јezero Vestern Bruk na Njufaundlendu nalazi se na dnu vijugavog kanjona duboko urezanog u zaravnjene planine. Oku orla bjelorepana, koji kruži u visinama, jezero Vestern Bruk izgleda kao sjajan dragulj koji je ispustila džinovska ruka. Dragulj je pao u 600 metara dubok kanjon koji je usječen u planine Long Rendž na kanadskom ostrvu Njufaundlendu.

Јezero Vestern Bruk vijuga kroz planine u dužini od 16 kilometara, a duboko je 166 metara. Klanac u kojem se nalazi nastao je još u vrijeme ledenog doba. Glečer se spustio u dolinu rijeke, produbio je i proširio prije nego što se zaustavio ispred same obale. Kad se led napokon povukao, prije 11 hiljada godina, na dnu procjepa nastalo je jezero Vestern Bruk.


Šest hiljada godina po završetku ledenog doba, u ovo područje počeli su se doseljavati ljudi. Najraniji kolonisti lovili su foke, ribe, ptice i karibue. Kasnije, u prvim vijekovima nove ere, došli su Eskimi koji su se naselili uz obalu jezera Vestern Bruk. Gradili su zemljane kuće s ognjištima, a smatra se da su upotrebljavali drvene i kožne čamce slične kajaku.

Danas turistički brodovi tokom ljeta voze posjetioce po jezeru Vestern Bruk, pored vodopada koji se obrušavaju s litica kanjona. Da bi stigli do jezera, posjetioci moraju preći preko močvarne ravnice u kojoj raste biljka mesožderka – crvena mešinarka, zaštitni znak Njufaundlenda.

Izvor - “Sva čuda sveta” - Mladinska knjiga Beograd