latinica  ћирилица
RIZNICA ZNANjA | 12/03/2014 | 10:37

Tafelberg

Ravan vrh planine na samom jugu Afrike jedan od naupečatljivijih i najpoznatijih prizora na svijetu.

U jugozapadnom uglu Afrike bedemi od pješčara izdižu se iz mora. Pošto su uočljivi s udaljenosti od 200 kilometara, služili su kao spektakularan i spasonosan svjetionik pomorcima još od 1488. godine, kada ih je vidio prvi Evropljanin portugalski istraživač, Bartolomeo Dijaz. Danas je to jedan od najnezaboravnijih prizora na svijetu: južnoafrička planina Tafelberg.
Sasvim ravan vrh monolita, duži od tri kilometra, otmjeno se nadvija nad Kejptaunom. S vrha možete pogledati na zapad u dubinu Atlanskog okeana, na jug do Rta dobre nade, a zatim se okrenuti prema sjeveru i posmatrati kako se ispred vas u nedogled proteže Afrika.
Ljeti se iznad vrha planine može pojaviti ogrtač od bijelih oblaka koje hladi jugoistočni vjetar. Kad se oni spuste ispod sjeverne strane, stvaraju nevjerovatan bijeli “stoljnjak” koji prekriva čitavu površinu planine.
Tafelberg je ogromna stijena od pješčara koja je prije 400 – 500 miliona godina ležala na plitkom dnu mora. Tektonski pokreti podigli su je tako da se njen vrh danas nalazi na 1.086 metara nadmorske visine. Sa sjeverne strane izdiže se uspravna litica između dva prepoznatljiva vrha, Đavoljeg vrha na istočnoj strani i Lavlje glave na sjeverozapadu.
Ispod vrha ukazuje se prekrasna panorama zelenih obronaka Tafelberga, koji su pokriveni divljim cvijećem. Na planinu, kojom su nekad vladali lavovi i leopardi, može se doći nekom od najmanje 400 pješačkih staza ili žičarom, koja godišnje preveze više od pola miliona posjetilaca.

Izvor - “Sva čuda sveta” - Mladinska knjiga Beograd