latinica  ћирилица
EU I MI | 06/06/2014 | 17:44

Novi evropski model ekonomskog upravljanja

Evropska komisija je u zemljama u regiji koje teže članstvu stavila u vrh prioriteta ekonomske reforme kako je i najavljeno u posljednjoj strategiji proširenja. Nedavno je promovisan novi model ekonomskog upravljanja za zemlje Zapadnog Balkana koji su u procesu pridruženja.

 

Cilj novog pristupa ekonomskom upravljanju su funkcionalne institucije na svim nivoima, bolja koordinacija ekonomske i fiskalne politike, funkcionalno tržište rada i ambijent za poslovanje. Reforme po sektorima, među kojima su transport, energetika i obrazovanje Evropska Unija  će podržati sredstvima iz IPA fondova. Formirana je radna grupa predstavnika Evropske Komisije i predstavnika vlasti u BiH.


Halid Genjac, predsjedavajući zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH izjavio je za RTRS da je radna grupa imala dva sastanka. „Na posljednjem od tih sastanaka prezentovan je strateški finansijski dokument za IPA-u 2 i dat je Nacrt što se tiče Evropske komisije mogućih projekata i prioriteta.“,izjavio je Halid Genjac.

 Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u procesu pridruženja, obavezna je da izradi godišnji Akcioni plan upravljanja javnim finansijama. Od 2015 godine treba da izradi i Plan reformi po sektorima. Dva su osnovna ekonomska kriterija iz Kopenhagena:  funkcionisanje tržišne privrede i kapacitet zemlje da izdrži konkurenciju na zajedničkom tržištu Evropske Unije.

Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekonomista Swot u izjavi za RTRS pojašnjava da su kvalitet i konkurentnost prve stvari na kojima treba raditi jer drugi cilj ekonomskog upravljanja u momentu kada zemlja dođe u poziciju da se nađe na jednom nemilosrdnom tržištu kao što je evropsko mora imati konkurentnost i kvalitet koji može da nađe put do kupca.

S obzirom da je ovo izborna godina najveći posao u realizaciji očekuje se nakon jeseni. Dok predstavnici vlasti razmatraju kako se pokrenuti ka članstvu, evropski komesar Štefan File ponovio je podršku EU za nastavak proširenja na države Zapadnog Balkana koje smatra jedinim načinom da se obezbijede stabilnost i mir u ovom dijelu Evrope.

“Proširenje nije auto-pilot. To je veliki politički projekat. Države članice imaju danas mnogo veću kontrolu nego što je bila u prošlosti.“,izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File u Beču na nedavnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu.

Novi evropski pristup osmišljen je zbog višegodišnje stagnacije i političke blokade koja je uslijedila jer nije pronađeno rješenje za provođenje odluke „Sejdić i Finci“ i nije postignut dogovor o mehanizmu koordinacije. Kriteriji predpristupnog procesa ostaju isti. BiH treba da ispuni sve političke i ekonomske uslove za pridruženje Evropskoj Uniji. Oporavak privrede nakon velikih poplava koje su odnijele i male znakove optimizma biće mnogo teži. Ali, otklanjanje posljedica može biti dodatan motiv za konkretan rad na reformama.

Video prilog možete pogledati ovdje.