X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
EU i mi
EU i mi
16:20
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
EU i mi

EVROPSKA UNIЈA I MI 
emisija o evropskim integracijama

EU i mi informiše o Evropskoj Uniji i pridruživanju Bosne i Hercegovine ovoj zajednici. Govorimo o reformama i prilagođavanju domaćih politika evropskim politikama, glavnim procesima i temama u regionu i evropskim članicama te analiziramo političke  i druge odluke i događaje u Evropskoj uniji.

Kvalitet serijala potvrđen je i kroz nagrade, među kojima, nagrada za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH u EU za 2020.godinu Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH u saradnji sa Društvom novinara BiH i Ambasadom Švedske u BiH povodom obilježavanja 9.maja- Dana Evrope, nagrada Evropskog pokreta BiH za "Najbolji EU TV magazin" u 2011. godini.
Urednica emisije: Tamara Ćuruvija

Kontakt tamara.curuvija@rtrs.tv 

Redakcija: Informativni program

Kontakt:

30/06/2018 | 15:56
Medijska pismenost u savremenom društvu postaje sastavni dio opšteg obrazovanja i kulture. BiH je na evropskom dnu kada se radi o medijskoj pismenosti i nalazi se u istoj grupi sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i Bugarskom.Iza nas su samo Makedonija i Turska, pokazuje istraživanje Instituta za otvoreno društvo iz Sofije.Prema rezultatima ove studije, u evropskom vrhu Finska, Danska, Holandija, Estonija i Švedska zemlje koje decenijama imaju medijsko obrazovanje u okviru školskog sistema.
26/06/2018 | 12:09
U okviru priprema za pristupanje Evropskoj uniji regionalno energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana pokrenuto je na samitu u Beču 2015. godine.Koji su koraci do sada preduzeti i kakav uticaj bi regionalna integracija tržišta električne energije imala na ekonomski rast i ukupnu energetsku stabilnost?
16/06/2018 | 17:31
Austrija od prvog jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije od Bugarske.Glavni prioriteti predsjedavanja biće bezbjednost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.
11/06/2018 | 09:56
Hrvatska finalizira pripreme za ulazak u Šengen zonu.Nakon ispunjavanja tehničkih kriterija Vlada se nada i brzoj političkoj odluci EU o ulasku u zonu bez unutrašnjih graničnih kontrola zajedno sa Bugarskom i Rumunijom koje su već ispunile tehničke uslove.
11/06/2018 | 09:07
Digitalizacija je pokretač brzih promjena ekonomije i društva u cjelini,mijenja način komunikacije i donosi poslove za buduću generaciju. Istraživali smo kako ovu priliku koriste zemlje u regiji i da li hvataju korak s tehnološki naprednom Evropskom unijom.Srbija je na putu da postane regionalni lider u ovoj oblasti.
27/05/2018 | 14:59
Osnivanjem Transporne zajednice regiona počeo je sistemski pristup razvoju infrastrukture na Zapadnom Balkanu koji predvidja povezivanje putnim I željezničkim koridorima kao I plovnim putevima.Najavljeni su veliki infrastrukturni projekti za koje su spremni I vec postoje I evropski fondovi.
21/05/2018 | 10:17
Kako je Bugarska pozicionirana danas u Evropi kao članica Evropske Unije i trenutno predsjedavajuća Unijom? Koje je promjene ovoj zemlji omogućilo članstvo.Istraživali smo zašto je Bugarska jedna od najuspješnijih članica u korištenju novca evropskih fondova i kako ova iskustva mogu koristiti zemljama u regiji, kandidatima za pristupanje Evropskoj uniji.
14/05/2018 | 08:54
Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje u Pisa istraživanju najvećem svjetskom obrazovnom istraživanju o procjeni znanja i vještina učenika.Testiranje se provodi od 4. aprila i traje do 25. maja.Koliko su naši obrazovni sistemi funkcionalni biće poznato kada budu objavljeni rezultati istraživanja u decembru 2019. godine.
07/05/2018 | 18:38
Komuniciranje djece i mladih preko društvenih mreža je rezultat tehnološkog napretka koji se ne može zaustaviti.Uloga virtuelne komunikacije u životu nove tzv. z generacije ili e-kids generacije i prednosti i opasnosti koje se kriju u korištenju novih tehnologija bile su među temama Balkan Tube Festa Banjaluka pod sloganom "Reci ne mržnji" održanog proteklog vikenda u Banjaluci pod pokroviteljstvom Evropske unije.
29/04/2018 | 16:14
Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru kojeg su predstavnici Evropske unije posjetili deset od ukupno 15 opština u čitavoj BiH.Јedna od njih je Sokolac u kojoj je održana javna debata o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji.
23/04/2018 | 08:58
Zemlje regiona Zapadnog Balkana najavljuju povezivanje u oblasti digitalizacije.Za bolju saradnju i razvoj potrebno je infrastrukturno povezivanje i prilagođavanje eri digitalizacije potvrđeno je na regionalnom digitalnom samitu u Skoplju.
15/04/2018 | 10:10
Formiranje regionalnog ekonomskog prostora zapadnog Balkana najavljeno je na samitu zemalja učesnica Berlinskog procesa i Evropske unije u Trstu prošle godine. Politički lideri iz regiona tada su se dogovorili o višegodišnjem akcionom planu koji obuhvata trgovinu,investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.Istraživali smo šta bi zajedničko tržište na Balkanu značilo za privrednike i da li je takav potez ostvariv.
09/04/2018 | 11:22
Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske Unije više desetina malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini poboljšalo je poslovanje.Među njima je mljekara „Pađeni“ iz Bileće.Ova kompanija je zahvaljujući projektu „Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“ postala konkurentnija na domaćem i regionalnom tržištu, polovinom godine počinje izvoziti proizvode na tržište Evropske unije.
02/04/2018 | 09:03
Evropska unija ulaže u razvoj infrastrukture za računare visokih performansi. Cilj inicijative EuroHPC je obezbijediti evropskim istraživačima i preduzećima vodeće svjetske superračunare da bi razvili tehnologije koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu.U ovom projektu učestvuje više zemalja članica Evropske unije, među kojima je i Hrvatska.
26/03/2018 | 08:34
Evrospka unija je 2018. proglasila evropskom godinom kulturnog nasljeđa.Za obnovu i sanaciju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini EU je obezbijedila ukupno 14 miliona evra. Ova podrška raspoređena je na obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci, vjećnice u Sarajevu i Novom Gradu te građevina kulturne baštine u Stocu.
19/03/2018 | 08:48
Nakon predaje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji pred Bosnom i Hercegovinom predstoje i druge obaveze.Јedna od najvažnijih je izrada Plana usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije koji je izradila svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji,osim Bosne i Hercegovine.
10/03/2018 | 07:12
Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom do sada otvorila 12 poglavlja od ukupno 35 , dva su privremeno zatvorena.Do kraja ove godine planira otvoriti još pet poglavlja.Dinamika pregovaračkog procesa će zavisiti od rezultata u reformi pravosuđa posebno u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.
05/03/2018 | 09:01
Digitalizacija postaje dio naše svakodnevice i mijenja mnogo,od obavljanja aktivnosti poput plaćanja računa i kupovine,administrativnih obaveza,načina komunikacije i učenja do pristupa radu i poslovanju.Digitalna agenda je među vodećim inicijativama nedavno predstavljene Strategije EU za zemlje Zapadnog Balkana.Primjena novih tehnologija ima značajno mjesto i u formiranju regionalnog ekonomskog prostora kao dijela priprema za pristupanje Evropskoj uniji.
24/02/2018 | 13:56
Bosna i Hercegovina upravljanje granicom usklađuje sa propisima i standardima Evropske unije.U oblasti integrisanog upravljanja granicom ostvaren je napredak. Efikasnost granične kontrole važna je posebno u kontekstu migrantske krize jer je granična policija Bosne i Hercegovine evidentirala povećanje pokušaja ilegalnih prelazaka granice.
17/02/2018 | 13:53
Preuzimanjem obaveza iz Reformske agende vlasti u BiH najavile su brži ekonomski napredak i sprovođenje mjera koje će rezultirati poboljšanjem poslovnog okruženja ali rezultati su, prema svemu sudeći, izostali. Nivo stranih investicija u jednoj zemlji direktno zavisi od ambijenta poslovne klime i lakoće poslovanja, posebno od snage institucija i vladavine prava.
09/02/2018 | 09:32
Od usvajanja najvećeg poslijeratnog plana ekonomskih reformu u Bosni i Hercegovini, Reformske agende 2015-2018 na svim nivoima vlasti prošlo je više od dvije i po godine. Istraživali smo kakav je pomak učinjen u oblasti ekonomskih reformi, i to mjera koje se odnose na poresko rasterećenje privrede.
03/02/2018 | 13:55
U procesu pridruživanja Evropskoj uniji oblast energetike je jedna od značajnih u kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje sa evropskim. Kako uskladiti ograničene izvore i sve veću potrebu za energijom? Na koji način se kod nas stimuliše energetsku efikasnost u javnom sektoru i u domaćinstvima?
26/01/2018 | 16:49
Pred Bosnom i Hercegovinom je dug put da poljoprivredni sektor približi standardima Evropske unije. Prvi važan korak u tom pravcu je učinjen. Nakon višegodišnjeg zastoja usvojen je u Savjetu ministara Plan ruralnog razvoja od 2018. do 2021. godine koji otvara pristup novcu fondova Evropske Unije za poljoprivredu.
19/01/2018 | 15:40
Studenti osam javnih univerziteta,odnosno 14 fakulteta iz Bosne i Hercegovine uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata pripremaju javne kampanje o percepciji mladih o socio-ekonomskim reformama. Radi se o projektu “EU za tebe” kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH koja drugu godinu angažuje studente iz cijele BiH u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.
13/01/2018 | 15:03
Regionalni stambeni program je višegodišnji zajednički program stambenog zbrinjavanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.Ova regionalna inicijativa ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za oko 27.000 raseljenih porodica u regiji. Program bi u Bosni i Hercegovini trebao trajno riješiti stambeni problem za oko 5.500 osoba iz ovih kategorija.
03/01/2018 | 10:03
Srbija razvija poljoprivredu primjenom novih tehnologija.Uz podršku Evropske unije, zahvaljujući projektu uglednog Instituta „Biosens“ iz Novog Sada, poljoprivrednici imaju bolji uvid u stanje usjeva, vrstu i kvalitet zemljišta,meteorološke podatke. Srbija je jedina država van Evropske unije koja ima besplatan pristup svim podacima programa Sentinel za satelitsko snimanje Zemlje.
29/12/2017 | 15:30
"Svako dijete treba porodicu" moto je javne kampanje UNICEF-a s ciljem poboljšanja statusa djece bez roditeljskog staranja.Kampanja je dio dvogodišnjeg projekta koji finansira Evropska unija pod nazivom "Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica".
26/02/2017 | 11:28
Evropska unija je odlučna u stvaranju boljih radnih mjesta i socijalno-uključivog društva. To su ciljevi Strategije Evropa 2020.Evropska komisija objavila je izvještaj o ulaganjima u okviru Evropskog socijalnog fonda namijenjenog za podršku zapošljavanju,posebno mladih. Zahvaljujući Fondu zaposleno je 9,4 miliona stanovnika Evropske unije od 2007. do 2014. godine, dok je više od osam miliona steklo kvalifikaciju, diplomu ili poboljšalo vještine.
26/02/2017 | 11:28
Proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet Evropske komisije iako je dinamika pristupanja različita.Bosna i Hercegovina je ostvarila napredak u provođenju reformi,ali predstoje izazovi u pogledu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije,a nakon toga i mogućeg razmatranja dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
20/02/2017 | 10:08
Rijeka Dunav jedan je od ključnih transportnih koridora za prevoz putnika i robe i povezivanje Istočne i Zapadne Evrope.Dunavska regija je jedna od četiri evropske makroregije uz Јadransko-jonsku, Alpsku i Baltičku regiiju.Evropska unija Strategijom za dunavsku regiju povezuje zemlje regiona ekonomski,energetski, transportno i u oblasti zaštite životne okoline.
20/02/2017 | 09:52
Evropska komisija obilježava 30. godišnjicu Erasmusa, jednog od najuspješnijih programa Evropske Unije.Zahvaljujući ovom programu razmjene studenta u protekle tri decenije devet miliona ljudi u Evropi dobilo je priliku studirati, osposobljavati se, volontirati ili steći radno iskustvo u inostranstvu.Češka je jedna od zemalja na čijim univerzitetima je značajan broj stranih studenata među kojima su i studenti iz Bosne i Hercegovine.
11/02/2017 | 14:50
Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH pokrenula je javni dijalog sa poljoprivrednicima o perspektivama razvoja i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji.Istraživali smo koje su glavne prepreke za poboljšanje situacije u oblasti poljoprivrede i načini za njihovo otklanjanje te kako se poljoprivredni proizvođači trebaju pripremiti za pristupanje Evropskoj uniji?
07/02/2017 | 08:47
Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za 74.000 ljudi ili 27.000 raseljenih porodica u regiji.Od donatoske konferencije Regionalnog stambenog programa u Sarajevu prošlo je više od četiri godine. Istraživali smo koliko je rezultata do sada ostvareno u okviru ove inicijative.
30/01/2017 | 08:33
Srbija je nastavila dijalog s Kosovom uz posredovanje Evropske unije nakon perioda podignutih tenzija zbog voza iz Beograda za Prištinu.Suštinski i vidljiv napredak u dijalogu i ukupnom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji mogao bi doći tek po završetku izbornog procesa u Srbiji.
27/01/2017 | 16:42
Zemlje regiona najavljuju veću saradnju u turizmu.Prepoznajući potencijal ove oblasti za ekonomski razvoj ,uz podršku Evropske unije, rade na kreiranju zajedničkog nastupa da bi privukli više turista posebno sa udaljenih tržišta.
20/01/2017 | 13:23
Prvog februara počinje primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije.Na ovaj način formalno bi trebao biti riješen dugogodišnji problem u odnosima BiH i EU, iako poljoprivrednici strahuju od gubitaka zbog dalje liberalizacije.Poljoprivreda u susjednoj Hrvatskoj i nakon tri i po godine od članstva u Evropskoj uniji prilagođava se uslovima zajedničkog evropskog tržišta.
13/01/2017 | 15:28
Predpristupni fondovi Evropske unije su dostupni zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.U okviru prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz IPA Prekogranični program do sada je ostvareno nekoliko značajnih projekata koji su donijeli korist lokalnim zajednicama.U pripremi su i novi projekti u aktuelnom budžetskom periodu EU od 2014. do 2020. godine.
30/12/2016 | 14:44
Besplatna pravna pomoć omogućuje jednak pristup pravdi i ugroženim kategorijama stanovništva.Ovo pravo zagarantovano je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i postoji u svim zemljama Evropske unije i standard je koji se očekuje od zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji.Istraživali smo kako je ova oblast uređena kod nas i koliko su građani obaviješteni o mogućnosti korištenja ovog prava.
26/12/2016 | 09:07
Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije primjenjivaće se od 1. februara 2017. godine dok se ne završi postupak ratifikacije koji sprovode Evropski parlament i Parlamentarna skupština BiH. Na ovaj način formalno bi bio riješen dugogodišnji problem u odnosima BiH i EU iako poljoprivrednici strahuju od gubitaka zbog dalje liberalizacije. Istraživali smo kakva je perspektiva domaćih proizvođača u ovoj tržišnoj utakmici.
16/12/2016 | 14:35
Sigurnost hrane direktno se odnosi na životna pitanja građana,a ova oblast je jedna od važnih u daljem pridruženju Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba urediti zakonodavstvo u području sigurnosti hrane, fitosanitarne i veterinarske politike.
10/12/2016 | 21:40
BiH ima najveću stopu nezaposlenosti u regiji i ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi, sa samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva. Prema preporukama Evropske komisije vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini obavezale su se da će izraditi sveobuhvatan plan ekonomskih reformi. Јedna od konkretnih mjera je reforma tržišta rada.Izmjene zakona koji regulišu ovu oblast nisu povećale zapošljavanje posebno mladih koje su najviše pogodila negativna kretanja na tržištu rada.
02/12/2016 | 12:37
Evropska komisija uskoro bi vlastima BiH trebalo da dostavi Upitnik. Očekuje se oko 3.000 pitanja u gotovo svim oblastima.Odgovori na pitanja poslužiće Komisiji da procijeni u kojoj mjeri je BiH spremna da ispuni kriterijume za članstvo, i da na osnovu tih Odgovora i drugih procjena formira Mišljenje, tj. "Avis" o zahtjevu za članstvo.
27/11/2016 | 14:39
Estonija je postala futuristička digitalna država za manje od desetljeća i po od članstva u Evropskoj uniji.Komunikaciju s državom i poslovanje moguće je obaviti potpuno putem Interneta.Besplatno se može pristupiti mreži na svakom mjestu:parkovima, trgovima, restoranima, aerodromima, lukama, čak i u šumama. Gotovo 90 odsto domaćinstava ima računar, dok 88 odsto redovno koristi Internet. Estonija je prva u EU po kriteriju digitalne ekonomije i društva.
18/11/2016 | 18:46
Zemlje u procesu pridruženja Evropskoj uniji trebalo bi da unaprijede međusobnu saradnju i poboljšaju uslove života građana, ali i da riješe pitanja naslijeđena iz prošlosti. Istraživali smo kako sarađuju zemlje regiona i kako se sprovode inicijative i investicioni projekti predstavljeni u okviru Berlinskog procesa i Pariske Agende povezivanja, dogovorene na julskom samitu lidera zemalja Јugoistočne Evrope.
11/11/2016 | 16:50
BiH je potpisnica Pariskog sporazuma o zaštiti klime, prvog univerzalnog i pravno obavezujućeg globalnog dogovora o klimi. Oko 30 odsto evropske pravne tekovine, važne za pristupanje novih članica Evropskoj uniji, odnosi se na okolinu. Poseban značaj u ovim dokumentima se pridaje klimatskim promjenama. Evropska unija od bh.vlasti očekuje ratifikaciju, ali i sprovođenje ovog sporazuma.
04/11/2016 | 17:44
Reforma javne uprave jedan je od zadataka utvrđenih Reformskom agendom Evropske Unije za Bosnu i Hercegovinu.Funkcionalna uprava je među glavnim izazovima pridruženja Evropskoj Uniji jer direktno utiče na sposobnost vlasti da bude u službi građana i pružanja javne usluge. Istraživali smo kako će vlasti racionalizovati i učiniti javnu upravu funkcionalnijom u narednom periodu prema preporukama Evropske unije?
04/11/2016 | 16:06
Reformskom Agendom Bosna i Hercegovina se obavezala na strukturalnu reformu u oblasti rada i socijalne politike.Socijalni dijalog ima značajnu ulogu kao proces koji omogućava učešće predstavnika zaposlenih i poslodavaca u sprovođenju ovih promjena. Istraživali smo koliko je kod nas zastupljen socijalni dijalog kao način za koordinaciju interesa vlasti,poslodavaca i zaposlenih i koji faktori utiču na dinamiku i kvalitet ovog dijaloga?
28/10/2016 | 16:19
Kod nas trenutno postoji jaz između potreba tržišta rada i znanja i vještina koje pruža formalni sistem obrazovanja i zato je obezbjeđivanje kvalifikovane radne snage jedan od ključnih izazova u narednom periodu. Usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta rada dio je i Reformske agende u BiH. Istraživali smo kakva su iskustva sprovođenja modela tzv. dualnog obrazovanja u Austriji u kojem je dominantna praktična nastava.
20/10/2016 | 08:54
Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom Bosna i Hercegovina će primjenjivati počev od 2017. godine u naredne tri godine što je postignuto tokom pregovora.Susjedna Srbija takav Sporazum provodi od 2013. godine, ali nije imala fazno prilagođavanje kao BiH.Analizirali smo promjene i efekte Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na trgovinu poljoprivrednim proizvodima iz Srbije sa Evropskom unijom.
14/10/2016 | 16:07
U procesu pridruživanja zemlje Evropskoj uniji IPA fondovi, fondovi predpristupne pomoći, jedan su od značajnih finansijskih instrumenta.U vrijeme ekonomske krize njihovo korišćenje bi dalo značajan doprinos za ekonomsku budućnost, jer se kod nas sada finansijski problemi rješavaju kreditima međunarodnih finansijskih institucija. Koliko su u BiH ova sredstva dostupna i koliko iskorištena?
08/10/2016 | 16:10
Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine dobiti Upitnik Evropske komisije sa nekoliko hiljada pitanja iz raznih oblasti. Savjet za opšte poslove Evropske Unije prihvatio je zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji prošlog mjeseca te pozvao Evropsku komisiju da pripremi Mišljenje o ovom zahtjevu.Predstoji najobimniji posao u procesu integracija.
07/10/2016 | 15:37
Med visokog kvaliteta jedan je od rijetkih proizvoda koje je Bosna i Hercegovina uspjela plasirati na tržište Evropske unije.Ove mogućnosti još nisu iskorištene iako se radi o velikom potencijalu.Uređenom regulativom i strateškim pristupom proizvođača kao i institucija pčelarstvo može pokrenuti razvoj ruralnih područja i turističke ponude mjesta u Hercegovini i Crnoj Gori u kojima je med tradicija i kultura življenja.
20/09/2016 | 12:56
Vijeće za opšte poslove Evropske unije prihvatilo je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te dalo nalog Evropskoj komisiji za pripremu Upitnika za BiH i formalno zatražilo da podnese mišljenje o članstvu BiH u EU.
16/09/2016 | 16:09
Vlasti na svim nivoima do sada su ispunile oko jedne trećine reformskih ciljeva na koje su se obavezale usvajanjem Reformske agende od 2015 do 2018 godine.Dokument sadrži popis aktivnosti koje treba uraditi u području javnih finansija, poslovne klime i konkurentnosti,tržišta rada, reforme socijalne zaštite i penzija, vladavine prava i dobrog upravljanja, te reforme javne uprave.
16/09/2016 | 15:38
Građani BiH imaju priliku da aktivno učestvuju u izradi zakona i drugih propisa koje donose institucije Bosne i Hercegovine. Web aplikaciju elektronskih konsultacija BiH je uvela prva,među zemljama u regionu koje su na putu evrointegracija, a cilj jeste da građani budu blagovremeno informisani o donošenju odluka vlasti.