latinica  ћирилица
EU I MI | 14/06/2014 | 15:13

Gasni sektor u BiH

Potpisivanjem Sporazuma sa energetskom zajednicom BiH se obavezala da će primijeniti sve evropske direktive u oblasti električne energije, prirodnog gasa nafte. Međutim, rokovi prolaze, a nikakav napredak u ispunjavanju obaveza iz ovog Ugovora nije ostvaren.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice razmotriće usvajanje sankcija za BiH prema prijedlogu sekretarijata ove zajednice na narednom sastanku u septembru.

Prema Sporazumu sa Energetskom zajednicom BiH je trebala do juna usvojiti Zakon o gasu i energetsku Strategiju. S obzirom da ova međunarodna obaveza nije ispunjena Energetska zajednica će razmotriti sankcije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je za RTRS da nema bojazni od eventualnog uvođenja sankcija jer su vlade Republike Srpske i Federacije BiH uradile svoje obaveze i da se nada da će Energetska zajednica ,kako kaže, uvažiti te napore.


Sporazumom sa Energetskom zajednicom BiH je prihvatila obavezu da će u sektoru energetike uspostaviti jedinstven ekonomski prostor. Zbog nedostatka političkog dogovora o pravilima za funkcionisanje tržista električne energije i gasa još nema zakonski okvir ni regulatora za gas. Nema ni adekvatno pravno, funckionalno ni knjigovodstveno razdvajanje niti u jednom entitetu, kao ni definisanu mrežnu tarifu.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Boris Tučić javio je zajednički sastanka sa ministrima energetike oba entiteta u posljednjoj sedmici juna.

„Sastanak će biti posvećen pokušaju definisanja jednog modela koji bi trebalo da ispuni obaveze iz Trećeg paketa da bude prihvatljiv za Energetsku zajednicu i takođe da bude u skladu sa ustavno-pravnom strukturom BiH.


Republika Srpska je izmijenila Zakon o gasu 2013 godine.Izmjene su u značajnoj mjeri usaglašene sa Direktivom 2003/55/EK i Direktivom 2009/73/EK o zajedničkim pravilima unutrašnjeg tržišta prirodnog gasa. U Federaciji BiH je davno urađen Nacrt zakona o gasu i i još je u parlamentarnoj proceduri,a njime je predviđeno i da Regulatorna komisija za energiju u FBiH preuzme nadležnost nad sektorom gasa.

Strategija energetskog razvoja RS-a i Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH predviđaju značajan porast potrošnje gasa u narednih deset godina. Iako nadležni organi vlasti iz oba entiteta rade na razvoju projekata gasne infrastrukture, izostaje koordinacija. Bosna i Hercegovina je potpuno ovisna o ruskom gasu kojim se snabdijeva preko Srbije. Građani plaćaju najvišu cijenu ovog energenta u Evropi.

Video prilog možete pogledati ovdje.