latinica  ћирилица
EU I MI | 21/06/2014 | 12:43

Evropska politika proširenja

Evropska Unija nastavlja politiku proširenja na Zapadni Balkan. Dok susjedne zemlje poput Srbije i Crne Gore pregovaraju o članstvu, Bosna i Hercegovina je najsporija u procesu evropskih integracija. Јoš nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan 2008. godine sa Evropskom Unijom.

 Savezna Republika Njemačka kao vodeća evropska zemlja planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju evropskog puta BiH. Kancelarka Anglea Merkel krajem avgusta organizuje konferenciju o Zapadnom Balkanu na kojoj bi trebalo da učestvuju i predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine.

Profesor Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Njemačkoj izjavio je za RTRS da će na ovoj konferenciji vjerovatno biti tražen balans između onoga što je opravdana zaštita interesa entiteta. S druge strane, ne može se sve uslovljavati smatra profesor Visković i ističe da se odluke koje su važne za zemlju i život njenih građana moraju donositi bez prava vetiranja.


Da će Njemačka raditi na reformama zajedno sa BiH potvrdio je i šef diplomatije ove zemlje tokom nedavne posjete Sarajevu. Potpisana Mapa puta i više sastanaka Dijaloga na visokom nivou sa Evropskom komisijom nisu dali konkretne rezultate u pogledu provođenja ustavnih promjena i uspostavljanja sistema koordinacije kao dva osnovna uslova za nastavak pridruženja.

Profesor Visković smatra da ne treba diktirati i nametati političarima u BiH šta da urade već da treba pronaći zajednički interes.Nijemci su dovoljno mudri i imaju dovoljno istorijskog iskustva da znaju da bilo kakakvo nametanje ne daje rezultat jer može proizvesti više konfuzije nego koristi, izjavio je profesor Visković.

Iz sjedišta Evropske komisije je jasno istaknuto da politički i ekonomski uslovi pridruženja BiH ostaju nepromijenjeni. Proširenje je ključna politika EU zasnovana na vladavini prava i novom pristupu ekonomskog upravljanja i jačanja administrativnih kapaciteta. Planirano je do milijardu eura iz novog instrumenta IPA za infrastrukturne investicije u šest zemalja korisnica predpristupnih fondova na Zapadnom Balkanu u programskom periodu 2014-2020 godina.

Štefan File, evropski komesar za proširenje ističe tri prioriteta. „Treba nastaviti proces jačanja kredibiliteta i političke strane proširenja koji smo započeli prije četiri godine te prednosti proširenja približiti građanima zemalja EU. Drugo, obezbijediti da politike proširenja i produbljivanja integracije koje prate EU od samog početka budu snažije u budućnosti u korist EU. Treće, putem proširenja postajemo veći i jači i spremniji da se suočimo s posljedicama i da koristimo mogućnosti globalizacije. ", izjavio je evropski komesar za proširenje.

Podrška građana evropskim integracijama je konstantna, više od 80 odsto stanovnika BiH želi članstvo u EU. Od volje izabranih predstavnika vlasti zavisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa Evropskom Unijom prije šest godina.

Video prilog možete pogledati ovdje.