latinica  ћирилица
EU I MI | 21/11/2014 | 20:49

Borba protiv korupcije u BiH (VIDEO/FONO)

Korupcija u Bosni i Hercegovini svake sekunde odnese 47 KM.U posljednje dvije godine skoro tri milijarde i 210 miliona KM prema rezultatima istraživanja Antikorupcijske mreže BiH. Najviše u oblastima javnih nabavki, privatizacije, obrazovanja, zdravstva i školstva.

Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini je neefikasna.U posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije o BiH ukazano je da je malo napretka postignuto u reformama za smanjenje korupcije koja i dalje pogađa cijeli javni sektor posebno u područjima pružanja usluga i pristupa zapošljavanju. Korupcija je velika prepreka ekonomskom rastu, investicijama i socijalnoj politici.

Korupcija u Bosni i Hercegovini svake sekunde odnese 47 KM. U posljednje dvije godine skoro tri milijarde i 210 miliona KM prema rezultatima istraživanja Antikorupcijske mreže BiH. Najviše u oblastima javnih nabavki, privatizacije, obrazovanja, zdravstva i školstva.

Građani su svjesni ,ali ne i dovoljno društveno odgovorni da bi prijavili korupciju prema anketi na ulicama Sarajeva. „Živimo u takvom društvu gdje je nemoguće bilo šta uraditi da bi se spriječila korupcija“, kaže stariji stanovnik Sarajeva dodajući da je slična situacija i u Srbiji i Hrvatskoj. Njegov sugrađanin tvrdi da je korupcija prisutna u čitavoj BiH. Anketirana Sarajka se ,ipak, nada da će biti manje korupcije.

Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije u Strategiji od 2015 do 2019 godine ukazuje na potrebu veće koordinacije i saradnje policijskih tijela i tužilaštava. Razloge nedovoljnog procesuiranja slučajeva korupcije nalaze u sudovima i tužilaštvima.

Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u izjavi za RTRS upozorava da Visoki sudski i tužilački savjet mora naći mehanizam kako bi kontrolisao tužioce , koji ,kako kaže, drže određene predmete nekoliko godina u ladici.

Јedan od najvažnijih ciljeva Strategije u narednih 5 godina je i saradnja sa nevladinim sektorom iz kojeg dolazi, nedavno predstavljena publikacija nazvana "Pet priča o korupciji" u kojoj su korišteni rezultati empirijskih istraživanja i svjedočenja građana, žrtava korupcije. Dobijeni pokazatelji, kako navode, trebali bi poslužiti istražnim organima i pravosuđu da provjere zašto su javne kompanije u BiH kršile pravila javnih nabavki.

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže BiH za RTRS je izjavio da se u javnim nabavkama godišnje troši oko četiri milijarde KM na svim nivoima vlasti u BiH.

"S obzirom da se skoro 75 odsto javnih nabavki obavlja mimo transparentnosti možemo doći do zaključka da je barem tri milijarde KM mi ne znamo na šta se troši", precizirao je direktor Antikorupcijske mreže BiH.

Iako su ostvareni određeni pomaci kao što je usvajanje Zakona o javnim nabavkama, zviždačima, Evropska Unija ukazuje na potrebu poštovanja vladavine prava i značajniju reformu javne uprave. Bez snažne političke volje nema uspjeha u borbi protiv korupcije. Donosioci odluka koji su kao strateški cilj postavili pridruženje Evropskoj Uniji treba da budu svjesni obaveza i rokova koje su postavili.

Kompletan video pogledajte ovdje.

Kompletan audio poslušajte ovdje.