latinica  ћирилица
EU I MI | 29/05/2015 | 18:40

Hrvatska: prednosti članstva u Evropskoj Uniji (VIDEO)

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske Unije stupiće na snagu 1. juna i to je podsticaj za daljnji proces integrisanja, ali sve aktivnosti treba da prioritetno budu usmjerene ka socio- ekonomskim reformama. Nakon zajedničke izjave o političkoj opredijeljenosti sada se očekuju konkretni rezultati u sprovođenju reformi.


Novim pristupom Bosni i Hercegovini otvorena je prilika da napreduje prema članstvu u Evropskoj Uniji putem reformi koje su izvodljive. Dugo su preduslovi koji su postavljeni pred BiH bili takvi da je bilo “teško pretpostaviti da mogu biti ispunjeni ”, izjavila je Vesna Pusić ministarka inostranih poslova susjedne Hrvatske koja je imala značajnu ulogu u iniciranju novog evropskog pristupa prema BiH nakon višegodišnje blokade.

„“Dvoje treba da bi se plesao tango. I sa evropske strane treba jedan konstruktivan pristup, a potom i sa strane Bosne i Hercegovine jedan proaktivniji pristup, možda koncentrišući se u početku na tehničke stvari poput ispunjavanja fitosanitarnih standarda", izjavila je za RTRS Vesna Pusić, ministarka inostranih poslova Hrvatske.

Iskustvo susjedne Hrvatske pokazuje prednosti članstva. Provođenjem reformi podignut je nivo ekonomskog rasta, zemlja je izišla iz recesije. Hrvatska je iz predpristupnih fondova EU do 2013 godine dobila milijardu i 113 miliona evra. U sedmogodišnjem evropskom budžetu ima na raspolaganju 11 milijardi evra od čega za razvoj poljoprivrede 2,4 milijarde evra.
„Prednosti članstva su ogromne i reflektuju se u tri sektora, građane,privredu i jedan novi odnos Hrvatske",izjavio je Ivan Del Vekio, ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini za RTRS. „To su vrlo mjerljive veličine, građani slobodno putuju Evropom, traže poslove, studiraju, komuniciraju, imaju diplomatsko -konzularnu zaštitu u svim članicama, biraju za Evropski parlament“, izjavio je ambasador Del Vekio.

Na osnovu vlastitih iskustava tokom pregovora ova zemlja odlučila je da će biti partner sa zemljama u regiji kojima će pomoći da što lakše pređu put do članstva cijeneći da približavanje Evropskoj Uniji postaje sve važnije u novim geopolitičkim okolnostima.

“To nije raj na zemlji, ali je sigurnosni i institucionalni kišobran koji je za našu regiju, jugoistočnu Evropu, po mom mišljenju veoma važan.“, izjavila je Vesna Pusić, ministarka inostranih poslova Hrvatske.

Hrvatska daje veliki doprinos u koordinaciji evropskih poslova te praktičnim aspektima definisanja mjera za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odgovornije domaće vlasti i odlučnija uloga Evropske unije mogla bi pokrenuti evropski put Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da politički lideri datu zajedničku opredjeljenost implementaciji nove evropske inicijative počnu realizovati definisanjem Mape puta između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, kojom će se pokrenuti reforme.

Video prilog možete pogledati ovdje