latinica  ћирилица
KORIЈENI | 21/07/2015 | 15:37

KNESETOVA GRUPA PRIЈATELjSTVA SA SRBIЈOM MOŽE BITI KORISNA I FAKTORIMA IZ REPUBLIKE SRPSKE‏

Aleksandar Nikolić je upoznao prisutne sa projektima preko-drinske saradnje, sa naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu, kao i zajednički temelj između Republike Srpske, BiH i Srbije u saradnji sa Izraelom u domenima duhovnosti, te bliskim interesima u oblastima kulture i prosvjete

 





 Na konstitutivnoj sjednici Paralamentarne grupe prijateljstva Kneseta sa Republikom Srbijom, održanoj u Јerusalimu predstavljene su i mogućnosti saradnje u regionalnim i prekograničnim projektima, prenio je za  RTRS njen član, Aleksandar Nikolić, savjetnik poslanika i predsjedavajućeg ove grupe,  Avigdora Libermana.

Sastanku održanom u Knesetu, prisustvovali su predstavnici svih izraelskih parlamentarnih stranaka, među njima i Majkl Oren, prethodni ambasador Države Izrael u Vašingtonu, predstavnici izraelskog MIP-a, na čelu sa šefom Odjeljenja za Balkan, Danom Orianom, poslovni ljudi i akademici, te ambasador Srbije u Tel-Avivu , Milutin Stanojević.

 Konstatovani su prijateljski i bliski odnosi dvije zemlje, kao i naglašena zainteresovanost za dalje unapređenje poslovne saradnje. Iznijet je presjek dosadašnjih bilateralnih odnosa u oblastima privrede, kulture i obrazovanja, kao i perspektive razvoja.

Posebno je naglasšena potreba pružanja parlamentarne i inter-parlamentarne platforme za djelovanje već prisutnih izraelskih firmi u Srbiji, koje, inače, djeluju širom regiona. Konstatovano je da su prošla vremena deklarativnih nastupa i da treba obogatiti saradnju u oblastima poput: poljoprivrede, vodoprivrede, farmaceutike, IT industrije, turizma, kao i foruma stučnog usavršavanja .

Aleksandar Nikolić je upoznao prisutne sa projektima preko-drinske saradnje, sa naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu, kao i zajednički temelj između Republike Srpske, BiH i Srbije u saradnji sa Izraelom u domenima duhovnosti, te bliskim interesima u oblastima kulture i prosvjete. Nikolić je istakao potrebu širenja učešća stručnjaka u seminraima u Izraelu uporedo sa onim preko Agencije MIP-a, Mašhav, te ustanove Јad Vašem. Govoreći o području Podrinja, istakao je potrebu trasiranja puta u Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja Izraela, putem Odjeljenja za zaštitu bilja u oblastima poput uvoza jagodičastog voća iz Gornjeg Podrinja i Birča u zajedničkim nastupima.

 Avigdor Liberman, donedavni ministar inostranih poslova Izraela i predsjedavajući opozicione stranke ''Izrael naš dom'' još jednom je pokazao privrženost građenju odnosa sa Srbijom, srpskim narodom, te regionom Balkana uopšte, naglasio je Nikolić.