latinica  ћирилица
BESЈEDNIK | 10/02/2016 | 15:41

Besjednik - Mila Alečković Nikolić

Profesorka kliničke psihologije Mila Alečković Nikolić odredila je temu "Uzroci i principi pljačke u Srbiji i inostranstvu." Sabesjednici su joj bili političar Boban Gajić i novinar DŽon Bosnić.

Gošća-urednica Mila Alečković Nikolić, profesorka kliničke psihologije i filozofske antropologije, držvaljanka je Srbije i Francuske.

Živjela je u SAD-u i Rusiji. Na osnovu tih iskustava i problema koji je decenijama preokupira u otadžbini, odličila se za temu kojom je težila da uporedi uzroke i principe pljačke nacionalnih dobara Srbije i bogatih država u kojima je živjela.

Sabesjednicima - kanadskom novinaru srpskog porijekla DŽonu Bosniću i predstavniku Srpskog narodnog fronta Srbije Bobanu Gajiću, postavila je pitanja: Zašto se srpska vlast snažnije ne odupre pljački nacionalnih dobra i građana? Saučestvuju li vlasti Srbije i predstavnici tzv. Međunarodne zajednice u procesu koji rezultira siromašenjem Srba? Mogu li se banke u zemljama u kojima su njihove centrale ponašati kao u Srbiji? Da li je iščezlo milosrđe i skromnost na kojima počiva pravoslavna civilizacija? Јesmo li prihvatili protestantsku vrijednost težnje za bogatstvom, istovremeno odbacujući njihov princip štedljivosti?