latinica  ћирилица
EU I MI | 28/10/2016 | 16:19

Austrija: Obrazovanje za tržište rada (VIDEO/FONO)

Kod nas trenutno postoji jaz između potreba tržišta rada i znanja i vještina koje pruža formalni sistem obrazovanja i zato je obezbjeđivanje kvalifikovane radne snage jedan od ključnih izazova u narednom periodu. Usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta rada dio je i Reformske agende u BiH. Istraživali smo kakva su iskustva sprovođenja modela tzv. dualnog obrazovanja u Austriji u kojem je dominantna praktična nastava.

Austrija obrazuje učenike za tržište rada u srednjim strukovnim školama sa 80 odsto praktične i 20 odsto teoretske nastave.Nastavni planovi i težište obrazovanja prilagođeni su zahtjevima privrede i usklađeni sa obrazovnom politikom.

„Naša uloga je da podržimo firme u edukaciji učenika i organizovanju preciznih uslova rada. I što je još važnije, odgovorni smo za veoma značajan dio u razvijanju profila u nastavnim planovima i programima koji se odnose na vještine potrebne za tržište“, izjavila je Barbara Vilfinger, stručnjak u Odjeljenju Privredne komore grada Beča za obrazovnu politiku.

Vilfinger smatra da zbog toga  dualni sistem obrazovanja može garantovati direktnu povezanost školovanja sa potrebama tržišta rada i naglašava  da je to  jedna od najvažnijih uloga koju Privredna komora ima u pružanju podrške firmama.

U Beču više od 5.500 firmi obučava učenike. Praktičan rad je plaćen tokom školovanja.U Evropi bi 4 miliona slobodnih radnih mjesta mogli popuniti kadrovi iz tzv. dualnog sistema obrazovanja. Rene Motamedi, voditelj tima u službi za razvoj ljudskih resursa kompanije “Billa” AG u izjavi za RTRS ocijenio je da je dualni sistem obrazovanja dobar te pojasnio da su kompaniji potrebni školovani radnici u budućnosti.

„Mi u “Billa” kompaniji imamo oko 1.000 učenika na praksi.Najprije ih testiramo iz matematike i njemačkog jezika, potom slijedi intervju,postupak je sličan kao kod zapošljavanja.Odgovorni u firmi odlučuju da li će primiti pripravnika.Јedan dan u sedmici idu na teoretsku nastavu u školu gdje uče o hrani i ekonomiji.”,rekao je Motamedi.

Među više od 200 zanata najtraženiji su tehnički i u oblasti informacionih tehnologija.Više od 120.000 učenika u Austriji se školuje prema dualnom sistemu.Profesionalnu orijentaciju besplatno sprovodi Privredna komora.

"S obzirom da  je sve teže naći tehničku stručnu osobu na radnom tržištu firme idu sve više na taj trend da obučavaju sami sebi učenike," izjavio je za RTRS Mario Grnja, iz Odjeljenja Privredne komore grada Beča za stručno osposobljavanje.

“Privredna komora u tim firmama najprije utvrdi da li mogu da obučavaju učenike i da li zadovoljavaju uslove i planove Ministarstva, a potom im Privredna komora daje finansijsku podršku“, izjavio je Grnja.

Služba za zapošljavanje Austrije sprovodi aktivnu politiku tržišta rada.Polovina sredstava od milijardu i 300 miliona evra budžeta za 2017. godinu Službe za zapošljavanje predviđena je za podršku zapošljavanju, stručna osposobljavanja, treninge, za mlade.

“Prvi i najvažniji cilj austrijske politike tržišta rada u Službi za zapošljavanje jeste omogućiti što brže zapošljavanje.Glavni fokus je na tome da nezaposlenost ne može trajati duže nego što treba za tržište.“, izjavio je za RTRS  Dr. Marius Vilk iz Službe za zapošljavanje Austrije. Najprije se radi  rana intervencija da bi se ljudi koji su izgubili posao što prije vratili na rad i da bi dugoročno prevenirali nezaposlenost, rekao je Vilk.

„Što se tiče politike prema mladima mi nudimo onima koji ne pronađu adekvatno mjesto za praksu određenu vrstu školskih časova u kombinaciji sa praksom što je garancija da će mladi steći solidnu profesionalnu edukaciju.”, precizirao je Vilk.

Austrija je među pet zemalja Evropske Unije sa najnižom stopom nezaposlenosti što pokazuje da je dualni sistem obrazovanja dugoročna investicija i ulaganje u obrazovanje.

“Naš način uključivanja mladih u zapošljavanje dok ne dobiju posao je važan faktor koji utiče na stopu nezaposlenosti.Djeca uče na poslu i pohađaju školu što je podržano javnim finansijama. Sličan model funkcioniše i u skandinavskim zemljama.Ali, neophodan je i ekonomski rast.”, izjavio je za RTRS Pol Šmit, generalni sekretar Udruženja za evropske politike Austrije.

Tehnologija izuzetno brzo napreduje,ali zagovornici dualnog sistema obrazovanja sugerišu da će nastaviti pratiti razvoj.Projekcijom budućeg tržišta odgovaraju na kritike da bi sistem mogao biti anahron tehnološkim potrebama kad radna mjesta budu zahtijevala široko obrazovanje. 

TV reportaža

Radio reportaža