latinica  ћирилица
EU I MI | 26/12/2016 | 09:07

SSP sa EU: Efekti adaptacije sporazuma (VIDEO/FONO)

Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije primjenjivaće se od 1. februara 2017. godine dok se ne završi postupak ratifikacije koji sprovode Evropski parlament i Parlamentarna skupština BiH. Na ovaj način formalno bi bio riješen dugogodišnji problem u odnosima BiH i EU iako poljoprivrednici strahuju od gubitaka zbog dalje liberalizacije. Istraživali smo kakva je perspektiva domaćih proizvođača u ovoj tržišnoj utakmici.

BiH postaje dio velikog tržišta, ali nije uskladila svoje politike sa evropskim.Zato je neophodan dogovor o strategiji u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH.

"Tokom cijele 2016. godine izvoz je bio u stalnom porastu, a najvažnije je da se mijenja struktura mliječnih proizvoda koje izvozimo u EU", izjavio je za RTRS Dušan Nešković, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.Nešković pojašnjava da je povećan izvoz sira, jogurta i maslaca, proizvoda koji su označeni kao proizvodi koji imaju dodatnu vrijednost. Prema stavu Evropske unije liberalni režim ide u prilog Bosni i Hercegovini koja ima malu ekonomiju i njena razmjena sa EU iznosi više od 70 odsto ukupne trgovine.

"Protokol na SSP ne mijenja postojeći povlašteni trgovinski režim između BiH i EU već je ograničen na prilagođavanje samo nekih odredbi preferencijalne trgovine", izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Protokol, de fakto, pomijera sat unazad na 1. juli 2013. godine i ima za cilj postepeno vraćanje regulatornog režima koji je važio prije pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, precizirala je Milović Halilović.

Devet mljekara izvozi mlijeko i mliječne proizvode iz BiH u Evropsku Uniju. Iako nije lako pronaći tržište u Uniji koje je bilo izgubljeno prije tri godine, ohrabruju podaci da su izvezene količine veće.

"Izvoz na tržište Evropske unije ove i prošle godine bio je otežan jer su cijene sirovog mlijeka na domaćem tržištu nekonkurentne cijeni sirovog mlijeka na evropskom tržištu", izjavio je za RTRS Vlado Sandić iz “Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice, jedne od devet mljekara koja izvozi na tržište EU. Prema njegovom mišljenju glavni razlog za takvu situaciju je pojava određenog viška sirovnog mlijeka na tržištu Evropske unije nakon zabrane izvoza iz EU u Rusiju.

Domaći proizvođači iz više razloga nisu konkurentni evropskim. Nisu im dostupni IPA, IPARD ili druge vrste sredstava EU zbog razloga unutar BiH,a ne Evropske unije.Isplata podsticaja nije redovna.

"Ako ne ispune ove dvije premije odmah poslije Nove godine mi dogovaramo proteste, ako ne isplate do 1. marta 2017. godine mi u martu dogovaramo proteste", izjavio je za RTRS Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske."Ako ne riješimo pitanje 80 miliona KM idemo na apelaciju, a ako na taj način ne riješimo ovo pitanje , mi ćemo protestovati", rekao je Usorac.

BiH je u posljednje tri godine iskoristila nepostojanje napretka u pregovorima za uvođenje carine i ograničenja na određeni broj proizvoda kojima je ranije trgovano sa Hrvatskom prema CEFTA-i. Ta ograničenja će se postepeno uklanjati. Zauzvrat, EU je prihvatila da odobri dodatne koncesije BiH na 3-4 proizvoda koji su još predmet količinskih ograničenja. Izvozne kvote u BiH za vino, ribu i šećer su povećane. Ovo su dodatne mogućnosti za izvoznike.

TV reportaža

Radio reportaža