latinica  ћирилица
EU I MI | 30/01/2017 | 08:33

Pregovori Srbije i Evropske unije (VIDEO/FONO)

Srbija je nastavila dijalog s Kosovom uz posredovanje Evropske unije nakon perioda podignutih tenzija zbog voza iz Beograda za Prištinu.Suštinski i vidljiv napredak u dijalogu i ukupnom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji mogao bi doći tek po završetku izbornog procesa u Srbiji.

Srbija je pregovore sa Evropskom unijom počela prije tri godine.Do sada je otvoreno šest od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.Tok pregovora donekle se razlikuje od prethodnih slučajeva zbog promjena u strategijama proširenja, ali i specifičnosti Srbije koja istovremeno sprovodi normalizaciju odnosa s Prištinom.

 “Shvatamo Evropsku uniju kao okruženje i prostor kome pripadamo i da se nametnemo u ovoj situaciji, a nakon toga se nadam da će i pregovaračkii proces biti brži“, izjavila je za RTRS  Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom.

Otvaranje poglavlja zavisi od država članica, rekla je Miščević i istakla da će Srbija svoj dio posla napraviti predstavljanjem svoje pozicije.

Dinamika procesa je spora, ocjena je nevladinog sektora.Pristupni proces se posmatra više kao tehnički i administrativni, nego kao suštinski proces u društvu, ekonomiji i politici.

”Smatram da je najveći dio posla na nama, jer nije poenta toliko u samoj pregovaračkoj dinamici kada su predstavnici Vlade na sastancima sa predstavnicima evropske administracije, nego je suština čitavog procesa u našoj unutrašnjoj promjeni”, izjavila je za RTRS Maja Bobić,generalna sekretarka Evropskog pokreta Srbije.Bobić je istakla da se Srbija prilagođava standardima u oblasti ljudskih prava,ekologije,poljoprivrede i drugim koji su najviši i najbolji mogući u ovom trenutku.

Hrvatska i Bugarska dale su zvanično "zeleno svjetlo" za otvaranje Poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi. Zagreb je dobio tražena pojašnjenja od Evropske komisije u vezi sa prethodno iznesenim rezervama u pogledu prava hrvatske manjine kada je riječ o obrazovanju na maternjem jeziku u Srbiji.

”Postoji velika neizvjesnost u svim ovim zemljama jer su one trenutno zaokupljene,prije svega, nekim svojim unutrašnjim brigama, parlamentarnim i predsjedničkim izborima kao i problemima ekonomske prirode i s te strane treba da vidimo u kojoj mjeri su evropske integracije značajno pitanje za region u ovom trenutku,”izjavio je za RTRS Dr. Miša Ćurković,direktor Instituta za evropske studije.

Malteško predsjedavanje Evropskom unijom početkom godine potvrdilo je da za februar razmatra organizaciju Međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorilo  poglavlje 26.Nova Međuvladina konferencija Srbije i EU predviđena je za kraj februara ili početak marta.Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavlja.Pominju se i poglavlja 20. preduzetništvo i industrijska politika i 29. o carinskoj uniji.

TV reportaža

Radio reportaža