latinica  ћирилица
50 GODINA RADIЈA REPUBLIKE SRPSKE | 01/02/2017 | 12:40

Poštanska marka povodom 50 godina Radija Republike Srpske

Poštanska marka povodom pola vijeka postojanja Radija Republike Srpske izdata je u tiražu od 15 hiljada primjeraka, a nominalna vrijednost je 90 pfeniga.

Povodom 50 godina Radija Republike Srpske u prostorijama Radio- televizije Republike Srpske promovisana je poštanska marka, kao svojevrsan način obilježavanja pola vijeka postojanja.

Motiv poštanske marke su detalji iz radijskog studija, a autor je Božidar Došenović, dizajner Pošta Srpske.

"Pošte Srpske izdaju poštanske marke u čast značajnih jubileja, kao što je i obilježavanje 50 godina Radija Republike Srpske, ali i značajnih kulturnih, sportskih i istorijskih događaja", istakla je direktorka Pošta Srpske, Јasminka Krivokuća.

Ona je dodala da se ovom prilikom promoviše Radio, ali i Republika Srpska, njena istorija i značajni događaji.

"Prigodne marke su mali ambasadori Republike Srpske, kojima se u svijet šalju poruke o značajnim istorijskim i društvenim događajima", rekla je Krivokuća tokom promocije.

Direktor Radija Republike Srpske Dragan Pajić istakao je da su svi zaposleni ponosni na pola vijeka uspješnog rada.

"U proteklih 50 godina naš Radio je gradilo i stvaralo 250 zaposlenih. Gradilo ga je i društvo, a najviše slušaoci, zbog kojih i postojimo", rekao je Pajić.

On je najavio da će sutra u Kulturnom centru "Banski dvor" biti održana i svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja.

U izradi poštanske marke, dizajner, Božidar Došenović, kaže da se, vodio idejom da akcenat bude na ljude koji čine Radio, a ne na sam radio aparat.

Poštanska marka povodom pola vijeka postojanja Radija Republike Srpske izdata je u tiražu od 15 hiljada primjeraka, a nominalna vrijednost je 90 pfeniga. Uz poštansku marku priređene su i prigodne koverte koje sadrže više informacija o tradiciji našeg Radija.

Davne 1967. godine, 2. februara, Radio Banjaluka zvanično je počeo sa emitovanjem programa, ali je s eksperimentalnim programom počeo 25. januara, iste godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka je integrisan sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.