latinica  ћирилица
50 GODINA RADIЈA REPUBLIKE SRPSKE
Radio talas dug 50 godina
50 GODINA RADIЈA REPUBLIKE SRPSKE
--:--
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
02.02.2017.
59:18
50 GODINA RADIЈA REPUBLIKE SRPSKE
50 godina Radija RS - akademija

O EMISIЈI
50 GODINA RADIЈA REPUBLIKE SRPSKE

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, 2. februara obilježava 50 godina rada.

 Program je, 1967. godine počeo da emituje kao lokalni medij, a kasnije kao regionalna krajiška radio-stanica.

Radio se razvijao, služio građanima Banjaluke, Krajine i Republike Srpske ostvarivši značajna profesionalna dostignuća, uz veliko zalaganje onih koji su bili i koji su i danas dio Radija Republike Srpske.

Krajem 1993. godine, Radio Banjaluka se integriše sa Srpskim radiom na Palama i postaje dio jedinstvenog sistema tadašnje Srpske Radio-televizije, a sada Јavnog medijskog servisa Radio - televizije Republike Srpske. Današnji Radio RS, već sedmu godinu radi u modernim tehnološkim i logističkim uslovima. Pod zajedničkim krovom savremenog RTV doma u Banjaluci, raspolaže kapacitetima u kojima se mogu proizvoditi najsloženiji programski sadržaji i realizovati najzahtjevniji radijski projekti.

Radio je gradilo i stvaralo 250 zaposlenih i saradnika u ovih 50 godina, svako u svojoj oblasti. Gradilo ga je i društvo, odnosno nadležne institucije a najviše slušaoci zbog kojih i postoji. Slušaoci su svojim interesovanjima i krojili programsku šemu, koja je bila odraz vremena i slika pojedinačnih i društvenih potreba. Sa slušaocima bio je u vrijeme najvećih iskušenja u Otadžbinskom ratu devdesetih godina, kada je dao doprinos stvaranju Republike Srpske, kao i u prvim godinama rada 1969.godine, kada je Banjaluku zadesio zemljotres. Objavljeno je tada više od 17 hiljada poruka građana Banjaluke. Izvještavao je  na autentičan, radijski način i prilikom  elementarnih nepogoda, snježnih padavina i poplava,  koje su nas zadesile u proteklih nekoliko godina, čineći društvu i pojedincima najveću moguću korist. Radio je i u vremenima kada su naši sportisti bilježili vrhunske rezultate kao i svih minulih decenija kada je svakodnevno informisao slušaoce, što je bio i ostao osnovni zadatak.

Novinarska profesionalnost i hrabrost, izuzetan kvalitet rada spikera - voditelja, stručnost u praćenju  i tumačenju  pojedinih oblasti, iskren kontakt sa slušaocima, nagrade i priznanja na novinarskim takmičenjima, raznovrsnost u korišćenju novinarskih formi, saradnja s drugim radio stanicama u regionu i najbolja praktična škola za novinare na našim  prostorima, obilježja su rada Radija Republike Srpske.

Radio Republike Srpske danas je savremeni elektronski medij koji emituje 24 časa kvalitetnog programa: informativnog, dokumentarnog, dramskog, naučnog, kulturnog, vjerskog, omladinskog, dječijeg, zabavnog, humorističkog, sportskog i muzičkog, nastojeći da zadovolji ukuse i potrebe slušalaca različitih interesovanja.

Centralna informativna emisija Dnevnik, koja se emituje od prvog dana, počinje u 16 časova.

Njen slogan zaslužen decenijama rada je ”Sve u 16” !

 

 

Redakcija: Posebne emisije

03/02/2017 | 11:21
Ponosni na pola vijeka uspješnog rada i tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka prateći novinarske standarde.
01/02/2017 | 12:40
Poštanska marka povodom pola vijeka postojanja Radija Republike Srpske izdata je u tiražu od 15 hiljada primjeraka, a nominalna vrijednost je 90 pfeniga.