latinica  ћирилица
EU I MI | 20/02/2017 | 09:52

Erasmus program (VIDEO/FONO)

Evropska komisija obilježava 30. godišnjicu Erasmusa, jednog od najuspješnijih programa Evropske Unije.Zahvaljujući ovom programu razmjene studenta u protekle tri decenije devet miliona ljudi u Evropi dobilo je priliku studirati, osposobljavati se, volontirati ili steći radno iskustvo u inostranstvu.Češka je jedna od zemalja na čijim univerzitetima je značajan broj stranih studenata među kojima su i studenti iz Bosne i Hercegovine.

Ugledni Tehnički univerzitet u Pragu je najstariji tehnički univerzitet u centralnoj Evropi sa osam fakulteta i 119 studijskih programa te bibliotekom kapaciteta pet hiljada mjesta.

Miroslav Vlček, profesor Tehničkog univerziteta u Pragu u izjavi za RTRS ocijenio je da je Erasmus program najbolje osmišljen program razmjene studenata."Imamo značajan broj stranih studenata, oko 4.000 među ukupno 21.000 studenata što je oko 18 do 19 odsto stranih studenata. Dolaze iz raznih zemalja.", rekao je profesor Vlček.

Zahvaljujući Erasmusu i na poljoprivrednom fakultetu u Pragu značajan broj studenata dolazi iz inostranstva. „Pomoću Erasmusa unaprijeđujemo obrazovne aktivnosti i istraživanje i pored toga mi učimo te u isto vrijeme naša znanja dijelimo s drugima.", izjavio je za RTRS Mihail Loštak,profesor poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Pragu. Za studenta je korisno da određeno vrijeme provede u inostranstvu.To je jedna od prednosti Erasmusa, kaže profesor Loštak.

Češka prestonica Prag privlači brojne studente kojima je obrazovanje u ovom bogatom istorijskom i kulturnom okruženju vrlo atraktivno.Vrijednosti mobilnosti prepoznaju i naši studenti.

Marija Јovičić, doktorand na Fakultetu agrobiologije  u Pragu za RTRS kaže da se ovdje puno  više radi praktično, u laboratoriji, te da studenti imaju mogućnost puno više  da nauče i da  u drugim zemljama poput Bosne i Hercegovine nemaju tolike mogućnosti.

"Iskustvo je veoma pozitivno, mislim da sve što nam nudi Češka republika što se tiče univerziteta, genralno uslova studiranja, profesora, znanja, mislim da je odlično.", kaže za RTRS Majra Hodžić, magistar ekonomije, doktorand na Ekonomskom fakultetu u Pragu.

Teorijska, a posebno praktična znanja, studenti mogu da na najbolji način iskoriste u nastavku svoje karijere.

"Za mlade ljude je situacija na tržištu rada veoma povoljna ,Češka republika ima najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih pet godina.",rekao je za RTRS Nikola Trivković, diplomirani ekonomista, predsjednik studentskog udruženja "Emerik Blum" u Pragu.

Studenti naglašavaju motivacijski odnos profesora što im olakšava učenje.

"To čini jednu izuzetnu atmosferu gdje mi možemo na najbolji način savladati gradivo, da vidimo šta je najbolje za nas i da pronađemo ono što nas najviše interesuje kako bi to možda mogli u budućnosti iskoristiti.", rekao je za RTRS Mladen Pejić, student finansijske matematike na Karlovom univerzitetu u Pragu.

"Ocjene i težina gradiva su gotovo isti, možda nama  malo i teže kada dođemo ovdje jer nam nije  maternji jezik, ali uklopili smo se dobro i Česi su uvijek voljni da nam pomognu.", kaže za RTRS Milica Šljivić, studentkinja finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Pragu.

Evropska Unija za program "Erasmus plus" idvaja 14,7 milijardi evra od 2014. do 2020. godine što će pružiti mogućnost za četiri miliona evropljana da studiraju,volontiraju,stiču radno iskustvo u inostranstvu.

TV reportaža

Radio reportaža