latinica  ћирилица
EU I MI | 03/01/2018 | 10:03

Poljoprivreda budućnosti (VIDEO/FONO)

Srbija razvija poljoprivredu primjenom novih tehnologija.Uz podršku Evropske unije, zahvaljujući projektu uglednog Instituta „Biosens“ iz Novog Sada, poljoprivrednici imaju bolji uvid u stanje usjeva, vrstu i kvalitet zemljišta,meteorološke podatke. Srbija je jedina država van Evropske unije koja ima besplatan pristup svim podacima programa Sentinel za satelitsko snimanje Zemlje.

USPЈEH NAUČNIKA BIOSENS INSTITUTA- EU INVESTICIЈA OD 28 MILIONA EVRA ZA POLjOPRIVREDU BUDUĆNOSTI

Institut Biosens iz Novog Sada omogućio je besplatan pristup satelitskim podacima Kopernikusa,najvećeg programa Evropske unije za satelitsko snimanje Zemlje.
Grupa naučnika projektom „Antares“ najboljim u konkurenciji 200 organizacija iz cijele Evrope obezbijedila je 28 miliona evra.Četrnaest miliona evra su bespovratna sredstva Evropske unije, a druga polovina je nacionalno sufinansiranje.
Milica Trajković, asistentkinja u Službi inovacija i razvoja poslovanja naučnog Instituta "Biosens" iz Novog Sada u izjavi za RTRS pojašnjava da su svuda njive i oranice i da je zato logičan slijed događaja bila primjena IT tehnologije u poljoprivredi." Samim tim poboljšaćemo prinose koje poljoprivreda trenutno ima i na taj način pokušati da utičemo na što bolji i što brži razvoj Republike Srbije.“, izjavila je Trajković.

INSTITUT RAZVIO DIGITALNU PLATFORMU AGROSENS
Pomoću digitalne platforme se biraju parcele i formira digitalno imanje, zatim se na parcele unose kulture koje mogu i da se dijele ako jedan usjev nije na cijeloj površini.Platforma poljoprivrednicima omogućuje racionalnije planiranje i efikasniju proizvodnju,a vlastima u zemlji sa 3,5 miliona hektara obradive površine digitalna knjiga polja koristi pri izradi pravovremenih mjera agrarne politike.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević u izjavi za RTRS govori o očekivanim rezultatima. „Očekujem da kroz taj projekat dobijemo adekvatne rezultate u smislu detekcije sjetvene strukture,procjene stanja usjeva,ali isto tako očekujemo detekciju parcela koje su navodnjavane,parcela koje su pokrivene protivgradnim mrežama plastenicima,ali i sve one parcele na kojima su izgrađeni ribnjaci i ono što je još bitno u kontekstu zaštite životne sredine da jasno detektujemo parcele pod divljim deponijama.“, precizirao je Radojević.

ULAGANjA U NAUČNOISTRAŽIVAČKU INFRASTRUKTURU

Izgradnja nove zgrade instituta u kampusu Univerziteta u Novom Sadu uz nabavku najsavremenije naučnoistraživačke opreme svrstava "Biosens" u Evropske centre naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbjednosti hrane.
"U nauku moramo da ulažemo jer bez vrhunske opreme u 21. vijeku mi ne možemo biti prepoznatljivi„ , izjavio je za RTRS Prof. dr. Branko Ćupina, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu.
"Ulaganje od 0,3 odsto je nedovoljno i deset puta je manje od evropskog prosjeka, ali bez obzira na to mi ostvarujemo određene rezultate", naglasio je Prof. Ćupina.

NOVIH 150 RADNIH MЈESTA U NAUCI ZA MLADE STRUČNjAKE

Razvojem naučnih istraživanja cilj je povezati deset hiljada radnika u IT sektoru sa poljoprivredom.Institut je najuspješniji učesnik iz Srbije u EU programima FP7 i Horizontu 2020 sa 10 miliona evra bespovratnih investicija, a do sada je omogućio i 1,7 miliona evra bespovratnih investicija u trinaest malih i srednjih preduzeća.

"Programi Evropske unije mogu dosta da utiču na razvoj i naš cilj je da što više preduzeća,prije svega, aplicira i da se informiše o ovim programima i da jednostavno shvate koje su mogućnosti i na koji način da se pripreme.", izjavila je za RTRS Јovana Stanojević, savjetnica u Centru za EU integracije Privedne komore Srbije.
Srbija je počela koristiti i predpristupna bespovratna sredstva Evropske unije IPARD fondova. Očekuje se veće interesovanje posebno mladih poljoprivrednika za finansijsku podršku EU za opremu,mehanizaciju i traktore te ulaganje u objekte prerađivačke industrije i skladišta.
TV reportaža
Radio reportaža