latinica  ћирилица
EU I MI | 13/01/2018 | 15:03

Regionalni stambeni program u BiH (VIDEO/FONO)

Regionalni stambeni program je višegodišnji zajednički program stambenog zbrinjavanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.Ova regionalna inicijativa ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za oko 27.000 raseljenih porodica u regiji. Program bi u Bosni i Hercegovini trebao trajno riješiti stambeni problem za oko 5.500 osoba iz ovih kategorija.

STANOVI I KUĆE ZA IZBЈEGLICE,RASELjENE I POVRATNIKE
Regionalnim stambenim programom u Bosni i Hercegovini će biti obnovljeno i izgrađeno oko 2.000 kuća i stanova za izbjegla i raseljena lica i povratnike do 2020 godine.Većina stambenih rješenja se očekuje tokom 2018. godine što je značajan zamah u odnosu na prethodne tri godine kada je u okviru ovog programa izgrađeno oko 500 objekata.
“Mogu reći da smo relativno zadovoljni dinamikom i da je urađen potprojekat BH1, da smo u velikoj fazi implementacije BH2, Bh3,BH4 što je ukupno oko 1.900 stambenih jedinica na nivou BiH, od čega je oko polovina u Republici Srpskoj.”,izjavio  je za RTRS Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.
Ministar Čordaš je naglasio da je dobijen i novi Potprojekat 6 i da se očekuje gradnja ukupno 1.241 stambena jedinica.
SOCIЈALNO STANOVANjE-GRADOVI I OPŠTINE UPRAVLjAЈU STANOVIMA
U Republici Srpskoj se gradi ili je izgrađeno u devet gradova i opština: Banjaluci, Prijedoru, Foči, Brodu, Gradišci, Derventi, Bileći, Vlasenici i Bijeljini. Stanovi će biti korišteni prema principu neprofitnog socijalnog stanovanja.Stanovima izgrađenim u okviru ovog programa će upravljati gradovi i opštine na čijem području se nalaze i oni će biti i vlasnici ovih stanova.
"Ono što završavamo kada su u pitanju ne samo individualni stambeni objekti već i zgrade jeste prvi put definisanje statusa korisnika i to će biti socijalno stanovanje, a opštine i gradovi će biti vlasnici objekata", precizirao je ministar Čordaš.
DUGOGODIŠNjE ČEKANjE NA TRAЈNO STAMBENO RЈEŠENjE
S obzirom da je ukupno 26.500 prijava na javne pozive raspisane u BiH u okviru RSP-a pitanje povratka ili integracija u novom mjestu je još vrlo aktuelno.Među onima koji čekaju da dobiju trajno stambeno rješenje ima i porodica u kolektivnom smještaju.
"Obećali su nam da ćemo dobiti stan u Amajlijama,ali i prije je bilo obećanja koja nisu bila ispunjena. Nadamo se da će sada biti", rekao je Savo Gajić,raseljeno lice.
Gospa Stojanović, raseljeno lice, takođe smještena u Јanji kod Bijeljine nada se trajnom stambenom rješenju."Ovdje živimo već deset godina.Nemamo ništa osim male paenzije,a sve smo izgubili.",kaže Gospa Stojanović.
Vrijednost Regionalnog stambenog programa je 1,2 milijarde KM.Najveći donator je Evropska unija.Za projekte u BiH će biti izdvojeno više od 200 miliona KM.Do sada je odobreno i isplaćeno oko 140 miliona KM grantova uz kontribuciju BiH od oko 10 odsto od tih sredstava.Bosna i Hercegovina,Hrvatska,Srbija i Crna Gora  saradnjom u okviru RSP-a riješavaju posljedice regionalne raseljenosti i obezbjeđuju zaštitu prava izbjeglica,interno raeljenih lica i povratnika.