latinica  ћирилица
EU I MI | 26/01/2018 | 16:49

Korak bliže EU fondovima za poljoprivredu (VIDEO/FONO)

Pred Bosnom i Hercegovinom je dug put da poljoprivredni sektor približi standardima Evropske unije. Prvi važan korak u tom pravcu je učinjen. Nakon višegodišnjeg zastoja usvojen je u Savjetu ministara Plan ruralnog razvoja od 2018. do 2021. godine koji otvara pristup novcu fondova Evropske Unije za poljoprivredu.

EU OTVARA FONDOVE ZA POLjOPRIVREDU U BiH
 
Strategija agrarne politike sadrži detaljne analize postojeće situacije i planove za budući razvoj poljoprivrede i života na selu.Usvajanje ovog dokumenta će omogućiti i pristup IPA II fondovima EU koji poljoprivrednici do sada nisu imali.
 
"To bi bili poljoprivrednici, različiti  subjekti u poslovanju sa hranom, ruralne zajednice kao institucije i u to pogledu izgradnje njihovih kapaciteta", izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. IPA II pomoć će se koristiti u svrhu bolje pripremljenosti zemlje za naredne faze približavanja Evropskoj uniji.
"Evropska unija je spremna i nastaviće raditi sa svim relevantnim akterima na svim nivoima vlasti da dodatno podrži poljoprivedu i ruralni sektor", naglasila je Milović Halilović.

ULAGANjIMA ЈAČATI KONKURENTNOST PROIZVOĐAČA
 
Poljoprivreda je posljednji put u Bosni i Hercegovini popisana 1960. godine. Infrastruktura je zastarjela.Potrebna su ulaganja u proširenje postojećih te izgradnju novih objekata,mehanizaciju, skladišta,sisteme navodnjavanja,povećanje stočnog fonda.
 
"Јedna od mjera treba da bude direktna podrška porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem jačanja konkurentnosti domaćih proizvođača i to kroz povećanje nivoa investicija na gazdinstvima", izjavio je za RTRS Ostoja Šinik, član Radne grupe za izradu Strategije iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.Ove mjere bi trebale ići u pravcu izgradnje objekata, nabavke mehanizacije i slično, rekao je Šinik.
 
Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2021. godine koju je usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine predviđeno je jačanje organizovanja i međusobnog povezivanja poljoprivrednih proizvođača,kupaca i prerađivača,razvoj organske proizvodnje hrane, uvođenje sertifikovanih međunarodnih standarda kvalitete.
 
EDUKACIЈOM DO POSLOVNIH MOGUĆNOSTI I SREDSTAVA EVROPSKE UNIЈE
 
Uz savremeniju mehanizaciju, nove farme i objekte jednako važna je i edukacija jer se do bespovratnih sredstava Evropske unije dolazi kvalitetnim projektima.
 
"Poznati su nam potencijali koje možemo koristiti,ali znamo i da naši proizvođači nisu upoznati  dovoljno o EU fondovima i zato se trudimo da se usmjerimo ka edukaciji i informisanju proizvođača, izjavila je za RTRS Maja Miljević, osnivač mreže kooperanata organske proizvodnje hrane "Zdrava logika" u Banjaluci.Miljević kaže da su ostvareni kontakti sa institucijama o mogućim zajedničkim inicijativama i projektima pomoću kojih bi mogli da dobiju sredstva iz fondova Evropske unije.
 
STRATEGIЈA USKORO PRED PARLAMENTOM BiH
 
Ruralna područja čine 80 odsto ukupne površine Bosne i Hercegovine.U seoskim sredinama živi 60 odsto stanovnika,a polovina se bavi poljoprivredom.Strategija ruralnog razvoja treba proći proceduru usvajanja u Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda Bosne i Hercegovine.