latinica  ћирилица
EU I MI | 03/02/2018 | 13:55

Energetska efikasnost: ulaganjem do uštede energije (VIDEO/FONO)

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji oblast energetike je jedna od značajnih u kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje sa evropskim. Kako uskladiti ograničene izvore i sve veću potrebu za energijom? Na koji način se kod nas stimuliše energetsku efikasnost u javnom sektoru i u domaćinstvima?

POVEĆATI ULAGANjA U ENERGETSKU EFIKASNOST

Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci izgrađena daleke 1931. godine među rijetkim je energetski efikasnim objektima. Većina drugih potroši tri puta više energije od prosjeka Evropske Unije.Pomak je učinjen u zakonodavstvu što se očekuje i u pogledu finansiranja mjera energetske efikasnosti.
"Ulaganja koja se očekuju u ovoj oblasti se mjere u milijardama maraka i zato je izazov za pronalazak tih sredstava izuzetno velik", izjavio je za RTRS  Miloš Јokić, pomoćnik Ministra za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
U ovom ministarstvu se radi na obezbjeđivanju što više grant sredstava."Mi se zato trudimo da pored povoljnih kredita Svjetske banke pokušamo naći što više grant sredstava.Јedan od projekata koje smo kandidovali je bio prema Zelenom klimatskom fondu.Sada smo u procesu programiranja za IPA sredstva.", rekao je Јokić.
SREDSTVA EVROPSKIH FONDOVA ZAVISE OD DOMAĆIH VLASTI

Pristup bespovratnim sredstvima fondova Evropske unije u energetskom sektoru je ograničen  jer Bosna i Hercegovina nema energetsku strategiju.Iako postoji saglasnost o Okvirnoj strategiji dokument još nije usvojen.
"S obzirom da se ne poštuju osnovni principi energetske zajednice počev od izgradnje energetskih objekata do primjene energetske efikasnosti na području cijele BiH mislim da, koliko god zakonodavstvo dobro definiše neke stvari, politika i volja ne idu u pravom smjeru.", ocijenila je Duška Kudra,koordinatorka programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu u Banjaluci.

KORISTITI OBNOVLjIVE IZVORE ENERGIЈE

Procjenjuje se da u BiH ima oko 7.500 javnih objekata i 860.000 stambenih objekata. Većina treba renoviranje.S obzirom na takav potencijal ulaganje u mjere energetske efikasnosti je jedan od najisplativijih načina smanjenja troškova za energiju i smanjenja lošeg uticaja na životnu okolinu.

 "Postojeća paradigma razvoja elektro-energetskog sektora bazirana na razvoju termo elektrana na ugalj za izvoz  nije paradigma koja omogućuje održiv razvoj", smatra stručnjak iz oblasti energetike prof. Mirza Kušljugić.Kušljugić kaže da je preporuka da orijentacija bude na energetsku efikasnost i na obnovljive izvore energije.

MЈERAMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI DO UŠTEDA

Građani su sve više zainteresovani za informacije o energetskoj efikasnosti,načinima uštede energije kao i aktuelnim subvencijama.Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske vrši promociju putem  internet stranice."Promovišemo kako naše aktivnosti  tako dajemo građanima mogućnost da vide na koji način da dođu do sredstava kako Fonda tako i kroz različite projekte sa ostalim međunarodnim organizacijama.Fond je održao i veliki broj radionica po pitanju korištenja informacionog sistema.
U Evropskoj uniji energetska efikasnost je jedan od ključnih načina za postizanje ciljeva održivog razvoja.Evropska strategija za energetiku do 2030. godine predviđa smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu.Udio obnovljive energije od najmanje 27 odsto obavezujući je cilj. 

TV reportaža

Radio reportaža