latinica  ћирилица
EU I MI | 10/03/2018 | 07:12

Srbija i EU: reforma pravosuđa (VIDEO/FONO)

Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom do sada otvorila 12 poglavlja od ukupno 35 , dva su privremeno zatvorena.Do kraja ove godine planira otvoriti još pet poglavlja.Dinamika pregovaračkog procesa će zavisiti od rezultata u reformi pravosuđa posebno u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

SRBIЈA MORA IMATI NEZAVISNO PRAVOSUĐE

Srbija mijenja Ustav zbog obaveze usklađivanja sa standardima Evropske unije o nezavisnosti sudstva.Suština ustavnih promjena je smanjiti uticaj politike na izbor sudija i tužilaca.Stručna javnost tvrdi da predložena rješenja politiku neće povući iz pravosuđa već povećati uticaj politike.
"Mi vidimo rješenje u tome da vlast procijeni i da shvati da je cijela struka protiv ovih amandmana i da povuče ovakve amandmane", izjavila je za RTRS Dragana Boljević, predsjednica društva sudija Srbije.Boljević smatra da bi vlast trebala da prouči doprinose koje dobije i da na osnovu toga procijeni kako da krene dalje u ovom procesu.
PREDLOŽENIM RЈEŠENjIMA POVEĆAN UTICAЈ POLITIKE NA SUDIЈE?

Oštra neslaganja između Ministarstva pravde Srbije i Udruženja sudija i tužilaca Srbije obilježila su nedavno završenu javnu raspravu o prijedlogu nacrta izmjene Ustava Srbije koja je vođena od maja prošle godine.
"Najvažnije je da će nakon završetka javne rasprave ministarstvo pravde razmotriti sve dospjele primjedbe,mišljenja i sugestije i potom će izraditi konačan tekst radnog nacrta koji će biti poslan Venecijanskoj komisiji na mišljenje bez čijeg pozitivnog mišljenja ne možemo ići dalje u proces promjena Ustava", izjavila je Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije.
REFORMOM DO PRAVNE SIGURNOSTI

Prema sadašnjem Ustavu Srbije Parlament bira kandidate za javne tužioce na prijedlog Savjeta tužilaca u kome imaju većinu članova. Formiranjem Visokog savjeta sudstva, koje se sada predlaže, tužioci bi tu većinu izgubili.U tom tijelu bi,pred njih, bilo i pet istaknutih pravnika koje bi opet birala Narodna Skupština.

"Suština izmjena Ustava i dobijanja nezavisnog pravosuđa jeste da građani budu sigurni da su presude koje su dobili donesene prema zakonu i da ih je donio sudija na koga niko nije uticao", izjavio je za RTRS Vladimir Međak,potpredsjednik Evropskog pokreta Srbije.Međak podsjeća da je prema Akcionom planu Srbije za pregovaračko poglavlje 23. i 24. proces izmjene Ustava već trebao biti završen.

VLADAVINA PRAVA USLOVLjAVA NAPREDAK NA PUTU KA EU
Budući da je vladavina prava jedan od prioriteta Srbije ispunjavanje postavljenih ciljeva u poglavljima 23 i 24 bila bi potvrda evropske politike i vodila dalje u pristupnim pregovorima.
"Mi smo fokusirani na vladavinu prava od samog početka pregovaračkog procesa.Poenta je da su sve reforme međusobno povezane i da se jedna na drugu naslanjaju,a vladavina prava na određen način objedinjuje čitav taj korpus reformi", izjavila je za RTRS Ksenija Milenković,pomoćnica ministarke za evropske integracije Srbije.
Prijedlog izmjena Ustava u dijelu o pravosuđu upućuje se na procjenu Venecijanskoj komisiji.O finalnoj verziji teksta će se izjašnjavati građani na referendumu.
TV reportaža
Radio reportaža