latinica  ћирилица
EU I MI | 19/03/2018 | 08:48

Kako do plana integrisanja u Evropsku uniju?(VIDEO/FONO)

Nakon predaje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji pred Bosnom i Hercegovinom predstoje i druge obaveze.Јedna od najvažnijih je izrada Plana usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije koji je izradila svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji,osim Bosne i Hercegovine.

BIH NEMA PLAN INTEGRISANjA U EVROPSKU UNIЈU
Bosna i Hercegovina je obavezu postepenog usklađivanja svog zakonodavstva sa pravnim sistemom Evropske unije preuzela članom 70. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najprije u oblasti unutrašnjeg tržišta i trgovine,a kasnije i ostalih dijelova acquis-a.I pored upozorenja Evropske komisije još nema političke volje da se postigne dogovor svih nivoa vlasti koji učestvuju u ovom procesu.
"Svaka zemlja koja teži da postane članica Evropske unije treba da usvoji program integracije u EU, dokument koji će potvrditi opredjeljenost i informisati o procesu reformi", izjavila je za RTRS Zora Stanić, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
"Trenutno se problemi sa usklađivanjem zakonodavstva rješavaju na ad hoc osnovi što znači da Bosna i Hercegovina rizikuje da zaostane za svojim susjedima.", precizirala je portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
POLITIČKI DOGOVOR PREDUSLOV ZA NAPREDAK KA EU
Pojedine zemlje regije napravile su program integrisanja i prije odgovaranja na Upitnik Evropske komisije što im je znatno olakšalo izradu odgovora.Budući da usklađivanje zakonodavstva treba da bude harmonizovano na čitavoj teritoriji BiH takav plan bi omogućio svim nivoima vlasti da preuzimaju pravno nasljeđe Evropske unije.U Direkciji za evropske integracije napravljene su sve stručne i logističke pripreme. 
"Učinjena je početna podjela pravne stečevine Evropske unije, izrađeni su formati tabela i tekstualnog dijela Programa integrisanja i izrađeni su korisnički zahtjevi za informatičku podršku cjelokupnom procesu.", izjavila je za RTRS Marina Kavaz Siručić, portparolka Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. 
Preduslov da se krene u izradu samog programa je politička saglasnost, korištenje tijela u mehanizmu koordinacije i korištenje odgovarajućeg softvera., rekla je Kavaz Siručić.
USKLAĐIVANjE ZAKONA SA PRAVNIM SISTEMOM EVROPSKE UNIЈE
Program bi odredio planove i prioritete aktivnosti, institucije i organe vlasti koje bi bile nadležne da preuzmu odgovarajući dio prava EU i ugrade ga u domaću legislativu, kojom vrstom pravnog akta i u kom roku.Planiranje rada izvršne vlasti bilo bi značajno pojednostavljeno, a zakonodavna vlast i javnost dobili bi dobar instrument za praćenje rada izvršne vlasti i integracije u EU.
 "Treba sjesti i raditi ,raditi ozbiljne stvari i treba se staviti dnevna politika na stranu.", izjavila je za RTRS Lejla Ramić Mesihović, direktorka Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine.
Prema njenom mišljenju ima puno stvari iz ,kako kaže, konkurentskog procesa koji nije završen, a to je implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma koje se stalno negativno odražavaju na proces evropskih integracija i na progresne procese u zemlji zbog čega trpe svi. 

EVROPSKA PERSPEKTIVA ZAVISI OD VLASTI U BIH
Uspješno provedena harmonizacija zakonodavstva i provođenje propisa bila bi važan korak za napredak na evropskom putu, dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije i statusa kandidata.U perspektivi i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji koja je nedavno predstavljenom Strategijom na dnevni red ponovo stavila proširenje na Zapadni Balkan. 

TV reportaža

Radio reportaža