latinica  ћирилица
EU I MI | 26/03/2018 | 08:34

Evropska godina kulturnog nasljeđa (VIDEO/FONO)

Evrospka unija je 2018. proglasila evropskom godinom kulturnog nasljeđa.Za obnovu i sanaciju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini EU je obezbijedila ukupno 14 miliona evra. Ova podrška raspoređena je na obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci, vjećnice u Sarajevu i Novom Gradu te građevina kulturne baštine u Stocu.

OČUVATI I UPRAVLjATI KULTURNOM BAŠTINOM

Srednjovjekovna tvrđava Kastel prostire se na 50.000 m2. Evropska unija je sa četiri miliona evra sufinansirala sanaciju dijela ovog najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci.Obnovljene su dvije od ukupno devet cjelina.Prema projektnoj dokumentaciji predviđeno je 50 miliona KM za kompletnu rekonstrukciju.
„Kulturno nasljeđe i uopšte kultura i prošlost i sadašnjost i ono što stvaramo dio je našeg kulturnog identiteta.Vrijednost tog nasljeđa ne leži samo u njegovoj fizičkoj strukturi nego prvenstveno leži u onom što znači za ljude", izjavila je za RTRS Milijana Okilj, načelnica odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.Okilj upozorava da ako ne posjedujemo dovoljno svijesti o značaju kulturnog nasljeđa nemamo ni svijest da treba o tome da se brine.

KASTEL BUDUĆI TURISTIČKI CENTAR GRADA
Pored daljeg rada na fizičkoj zaštiti, kulturna baština postaje i dio razvojnih politika. Kastel bi, prema najavama iz kulturnog centra Banski Dvor koji upravlja ovim dobrom, trebao biti jedno od glavnih mjesta sa različitim sadržajima za posjetioce jer je tvrđava među prvim znamenitostima grada koju turisti posjete.
“Namjeravamo da se mnogo ozbiljnije pozabavimo samom tvrđavom Kastel, radi se ozbiljna analiza kako bi se već ove godine pokušao odrediti neki budući koncept rada i način funkcionisanja tvrđave Kastel", izjavio je za RTRS Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski Dvor.
Matović smatra je je potrebno napraviti  jasnu programsku profilaciju Kastela u budućnosti.
Osim izložbenog prostora u Kamenoj kući i drugim dijelovima tvrđave koja je svjedok bogate kulturne raznolikosti biće vraćen stari sjaj. Nova namjena,kada bude potpuno osmišljena, trebala bi obogatiti turističku ponudu Banjaluke.Do ljeta će sredstvima grada biti saniran krov ulazne kule izgorjele u požaru 2013. godine.
OBNOVA TVRĐAVE KASTEL U FAZAMA
“Pokušavamo tražiti modele da tvrđavu Kastel iskoristimo  u ljetnom i  zimskom periodu kako to rade ostali gradovi u regionu", izjavila je za RTRS Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu,turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka.Govoreći o infrastrukturnom dijelu,Trivić je naglasila da će se tražiti najbolje pogodnosti i da u ovom momentu grad nije u prilici da izdvoji velika finansijska sredstva već  će se  iz godinu u godinu, u kontinuitetu, dio po dio, realizovati sanacija i adaptacija tvrđave Kastel.
U evropskoj godini kulturnog nasljeđa,Banjaluka će završiti izradu Strategije razvoja od 2018 do 2027 godine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u okviru projekta Lokalni integrisani razvoj.Među smjernicama budućeg razvoja grada dokument obuhvata i kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2024. godine. 

TV reportaža

Radio reportaža