latinica  ћирилица
EU I MI | 15/04/2018 | 10:10

Formiranje regionalnog tržišta (VIDEO/FONO)

Formiranje regionalnog ekonomskog prostora zapadnog Balkana najavljeno je na samitu zemalja učesnica Berlinskog procesa i Evropske unije u Trstu prošle godine. Politički lideri iz regiona tada su se dogovorili o višegodišnjem akcionom planu koji obuhvata trgovinu,investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.Istraživali smo šta bi zajedničko tržište na Balkanu značilo za privrednike i da li je takav potez ostvariv.

Stvaranje zajedničkog tržišta od 25 miliona potrošača na prostoru zemalja učesnica CEFTA-e bio bi ekonomski logičan proces nakon što su Hrvatska i Slovenija postale dio tržišnog okvira Evropske unije.Na većem području zemlje regiona bi ojačale ekonomski položaj i prije ulaska u Evropsku uniju.
"Region mora da ide u tom pravcu i da pokuša da shvati da otklanjanje barijera i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora nije pitanje da li mi to hoćemo ili nećemo,to je pitanje da li ćemo opstati.", izjavio je Marko Čadež,predsjednik Privredne komore Srbije. 
Čadež dodaje da bi takav proces omogućio da kamioni više ne čekaju na granicama te ukazuje da je potreban jedan pečat o fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.
Ujednačavanje carinskih i poreskih stopa,stopa za subvencije, kreditnih aranžmana u perspektivi bi značilo gotovo jedinstven privredni ambijent.Oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća registrovano je na ovoj teritoriji.
"Najbolji način je pružiti priliku svima da na širem prostoru nastupaju,da se lakše organizuju, da izbjegavamo sve one barijere sa kojima se sučavamo i prilikom prelaska granica,roba i ljudi i kapitala i svega što je neophodno za jedno kvalitetno privređivanje.", izjavio je za RTRS Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.
Ekonomisti i preduzetnici naglašavaju da su za jačanje saradnje i privlačenje investicija i dalje ključan problem političke tenzije između zemalja u regionu.Slažu se da je teško govoriti o bilo kojem prostoru koji podsjeća na manju Јugoslaviju zbog događaja iz prošlosti kao i da bi trebalo miriti interese politike i ekonomije.
"I radi budućnosti naših mladih da ne idu u zapadnu Evropu jer mislim da možemo na prostoru bivše Јugoslavije objedinjavanjem ekonomskog prostora i političkim smirivanjem dovesti u situaciju ovaj prostor da se sasvim pristojno može živjeti.", izjavio je za RTRS Tomislav Majić, direktor Udruženja za posao i preduzetništvo "Link" iz  Mostara.Majić kaže da je problem da političari shvate da je to jedina budućnost za ovaj region.

Za ostvarenje želja poslovne zajednice potrebno je jačati politički dijalog i usklađivati propise međusobno i sa evropskim da bi stvorili bolji ambijent za poslovanje i investiranje.
Ideja o formiranju regionalnog ekonomskog prostora je odlična, izjavio je za RTRS Petar Đokić, ministar industrije,energetike i rudarstva Republike Srpske.
"Takva ideja je ostvariva ukoliko naraste volja i kod drugih država regiona da žele da ostvare isti cilj, a to je da se mođusobno povezujemo, da potisnemo prošlost iza sebe,ali da je ne zaboravimo i da istovremeno budemo spremni i sposobni da živimo buduće vrijeme", rekao je ministar Đokić.

Do predstojećeg samita Zapadnog Balkana u julu u Londonu, Savjet za regionalnu saradnju organizacija koja je izradila i provodi višegodišnji Akcioni plan predstaviće nacrt sporazuma o automatskom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektoru građevinarstva i zdravstva kako bi se omogućio nesmetan rad osobama tih zanimanja u cijelom regionu.Priprema se i prijedlog smanjenja troškova rominga radi lakše komunikacije. 

TV reportaža

Radio reportaža